Потребителите на стероиди, особено тийнейджърите и младите мъже, изглеждат безразлични към сериозните странични ефекти и зависимостта, свързани с употребата им, установява ново проучване. „Свидетели сме на много подрастващи момчета, ангажирани с рисково поведение, като употребата на стероиди, за да постигнат това, което мнозина виждат като идеалното мъжко тяло“, казва водещият автор на проучването проф. Кайл Гансън от Университета в Торонто. За целите на изследването учените са анализирали данни от повече от 2700 юноши и младежи. Те установяват, че употребата на стероиди е сравнително често срещана: почти 2% от анкетираните юноши и младежи в Канада съобщават, че са използвали стероиди през целия си живот. Около 82% от използвалите такива вещества са мъже.

До една четвърт от анкетираните потребители на стероиди съобщават за симптоми на зависимост към тях, включително глад или силно желание да използват стероиди отново. Един на всеки шест казва, че продължава да ги използва въпреки повтарящите се физически или психологически странични ефекти. Тези нежелани реакции включват промени в настроението, безсъние, повишено кръвно налягане, акне и абнормни нива на холестерол. Употребяващите стероиди също са по-склонни да използват марихуана, кокаин, стимуланти, MDMA (екстази/Моли) и псилоцибин (известен също като магически гъби), показват откритията.

„Повечето предишни изследвания върху употребата на стероиди са фокусирани върху малки проби и уникални популации, като културисти или посетители на фитнес зали“, отбелязва проф. Гансън. Това проучване изследва употребата на стероиди в общността като цяло. Авторите призовават за правителствено финансиране за повече изследвания, образование, превенция и повишаване на осведомеността за употребата на стероиди. „Младите хора са силно податливи на идеалите за тяло, насърчавани от обществото, и мнозина ще се обърнат към опасни методи, като употребата на стероиди, за да постигнат тези идеали“, споделя още проф. Гансън. „Здравните специалисти трябва да са запознати с употребата на стероиди и ефектите от такава употреба, особено сред момчетата и младите мъже, за да се намали стигмата и да се гарантира, че е осигурена подходяща намеса и надзор“, допълва той.

Източник: US News