Метамфетаминът сее хаос в сърцето, предупреждава ново изследване, което показва, че честотата на сърдечна недостатъчност, свързана с незаконния наркотик, нараства по целия свят. Тези случаи не само нарастват, но са по-тежки от традиционните случаи на сърдечна недостатъчност и засягат всички расови и социално-икономически групи. „Нарастващото разпространение на метамфетамини сред расови/етнически и социално-демографски групи в световен мащаб изисква повишена осведоменост и достъпност на лечение за пристрастяване към този наркотик“, съобщават авторите на изследването. Необходими са обществена осведоменост и лечение на пристрастяването към метамфетамини, за да се спре този ръст, призоваха изследователите, ръководени от д-р Вийна Манджа от Центъра за внедряване на иновации в Менло Парк, Калифорния.

За целите на проучването екипът е прегледал публикувани изследвания за употребата на метамфетамини и сърдечна недостатъчност, включително 21 наблюдателни проучвания, направени между 1997 и 2020 г., повечето от които в Съединените щати. Проучванията включват няколко хиляди души на средна възраст от 35 до 60 години. Участниците са използвали метамфетамини чрез вдишване, инжектиране, поглъщане, пушене и смъркане с общи месечни дози, вариращи от 0,35 до 24,5 грама. В допълнение към сърдечната недостатъчност, употребата на метамфетамини се свързва с високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт и внезапна смърт, посочват изследователите.

Потребителите на метамфетамин са употребявали вещетвото средно пет години преди диагностицирането на сърдечна недостатъчност. За 18% от потребителите, които са развили сърдечна недостатъчност, това се е случило в рамките на 12 месеца. Понякога сърдечна недостатъчност възниква след еднократна употреба. Потребителите, които са развили сърдечна недостатъчност, са имали по-тежко заболяване от тези, които не са използвали метамфетамини, в допълнение към по-дългия стационарен престой и повече повторни хоспитализации, установяват също изследователите. Разходите за лечение на сърдечна недостатъчност, причинена от употреба на метамфетамини, са значителни. Данните за стационарните пациенти в Калифорния показват, че той е нараснал от 41,5 милиона долара през 2008 г. до 390,2 милиона долара през 2018 г., което е увеличение от 840%. За сравнение, за всички случаи на сърдечна недостатъчност нарастващите разходи са само 82%.

Източник: US News