Злоупотребата с марихуана сред 6- до 18-годишните се е увеличила с 245% от 2000 г. насам, докато злоупотребата с алкохол в същата възрастова група постоянно намалява през тези години, твърдят изследователи, анализирали отравяния в продължение на две десетилетия. „Това драматично увеличение наистина съвпада с тази огромна вълна на декриминализация в САЩ“, казва водещият изследовател д-р Адриен Хюз, асистент професор по спешна медицина в Орегонския здравен и научен университет. „Виждаме, че юношите се отдалечават от пушенето на трева и се насочват към алтернативни начини на консумация, като хранителни продукти. Много пъти те се предлагат на пазара по начини, които са привлекателни за младите хора и се смятат за по-дискретни, по-удобни и неочевидни“, коментира д-р Хюз.

Това проучване добавя още информация към нарастващата база от изследвания, показващи вредите от марихуаната за младежите, особено под формата на хранителни продукти, казва Линда Рихтер, вицепрезидент за изследвания и анализи на превенцията в Partnership to End Addiction в Ню Йорк. „Тези продукти приличат на бонбони и се предлагат с примамливи вкусове и имат високи концентрации на THC. Разпространението им, особено в щатите, където употребата на марихуана за немедицински цели е легализирана, нормализира употребата на веществото и намалява възприятията за риск или вреда сред младите хора“, смята Рихтер.

За проучването е използвана Националната система за данни за отравянията, като са разгледани близо 339 000 случая на умишлена злоупотреба с вещества сред деца и тийнейджъри. Повечето случаи (58%) са при момчета, а повече от 80% са сред тийнейджъри на възраст от 13 до 18 години. Изследователите отбелязват, че около една трета от случаите са довели до сериозни медицински проблеми. Докладът посочва променящите се модели на злоупотреба с вещества с течение на времето, като лекарствата за кашлица без рецепта, съдържащи декстрометорфан – стимулант, причиняващ повечето случаи на свръхдоза. Въпреки това, след пика си през 2006 г., злоупотребата с него намалява.

През 2000 г. повечето случаи на злоупотреба с вещества са свързани с алкохол. Злоупотребата с алкохол надвишава злоупотребата с марихуана от 2000 г. до 2013 г., когато започва да намалява. Употребата на канабис остава стабилна от 2000 г. до 2009 г., след което се повишава от 2011 г., с още по-драматично увеличение от 2017 г. до 2020 г.. От 2014 г. употребата на марихуана надвишава употребата на алкохол всяка година и с по-голямо количество. Употребата на марихуана под различна форма се увеличава, но хранителните продукти имат най-голямо средно увеличение, което може да означава, че тийнейджърите пушат марихуана по-малко и я ядат по-често.

Източник: US News