Наличието на Netflix, Disney+ и други онлайн платформи за стрийминг означава, че хората могат да гледат телевизия за дълги и непрекъснати периоди. Тези платформи са достъпни за няколко устройства, включително таблети, лаптопи и мобилни телефони. Данните на Бюрото за трудова статистика на САЩ (USBLS) показват, че 80% от хората в Америка гледат телевизия всеки един ден и на нея се пада повече от половината от времето, което хората отделят за отдих и спорт. USBLS посочва, че средностатистическият човек на възраст над 15 години прекарва около 2 часа и 46 минути в гледане на телевизия на ден. Гледането на телевизия може да не навреди пряко на здравето на човека, но може да предизвика поведенчески модели, които с течение на времето да доведат до здравословни проблеми. Например, човек, който гледа телевизия прекомерно, може да развие заседнало поведение или проблеми със съня.

Група изследователи в Италия предполага, че гледането на телевизия може да е пристрастяващо поведение и разработва онлайн проучване, за да оцени това при над 1000 души. Те установяват, че могат да идентифицират хората, които гледат телевизия небрежно, от тези, които проявяват пристрастяващо поведение. Въпреки това изследванията в тази област са много нови и са необходими още проучвания, преди учените да могат да заключат дали гледането на телевизия е форма на пристрастяване. Хората с други здравословни състояния могат да прекарват повече време в седнало положение поради симптомите си, което може да ги накара да гледат телевизия в продължение на много часове. Изследване от 2021 г. показва, че хората с депресия обикновено имат по-заседнало поведение от останалите. Изследователите също така предполагат, че заседналото поведение може да е рисков фактор за депресия. В обзор от 2020 г. са разгледани 18 други прегледа на проучвания на връзката между заседналото поведение и здравето в продължение на 10 години. Изследователите са открили връзки между заседналото поведение и няколко здравословни проблема, включително депресия, физическо увреждане и когнитивни функции.

През 2015 г. изследователи са проучили данни от над 2000 деца и са установили, че тези, които спят в близост до малък екран, са имали около 20 минути по-малко сън от останалите. Изследователите също така установили, че хората, които спят с телевизор в стаята си, имат повече време, прекарано пред екрана, и по-кратка продължителност на съня. Проучване от 2016 г. при възрастни установява връзка между продължителното използване на смартфона и лошото качество на съня. От своя страна, липсата на достатъчно сън може да допринесе за хронични здравословни проблеми, които включват: сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, инсулт, затлъстяване, депресия.

Източник: MedicalNewsToday