Приливът на безпокойство, комбинирано с махмурлук, в неделя сутрин може да е вашата улика да ограничите пиенето, сочи проучване. Въпреки че консумацията на алкохол е дълбоко вкоренена в социалните среди, особено в това празнично време на годината, внимавайте как се чувствате след празничното парти, тъй като повишеното чувство на тревожност и депресия доказано са симптоми на консумация на алкохол. „Ако възнамерявате да пиете повече в продължение на дни, което се случва доста често през празниците, това наистина ще повлияе на нивата на тревожност и настроението ви като цяло“, предупреждава Кевин Шийлд, учен в Центъра за пристрастяване и психично здраве на Канада.

Данните сочат, че 64 процента от хората, които се борят с психични заболявания, смятат, че състоянието им се е влошило по време на празниците. Ако сте човек, който редовно усеща ефектите на безпокойство в деня след като сте били на купон, например, може би трябва да помислите за намаляване на консумацията на алкохол. Махмурлукът, който започва, когато концентрацията на алкохол в кръвта ви се доближи до нулата и проявява комбинация от психически и физически симптоми, често се превръща в срив след тежка вечер. Но какво се случва с мозъка ви? Това усещане за отпускане, което получавате от пиенето, е резултат от стимулирането на нещо, наречено гама-аминомаслена киселина (GABA), което е „релаксиращият“ рецептор на невротрансмитер в мозъка ви. Този рецептор успокоява нервната система и забавя мозъчната дейност и колкото повече пиете, толкова повече GABA изпомпва тялото. Междувременно алкохолът също така увеличава тези „щастливи“ невротрансмитери, допамин и серотонин, карайки стресовите фактори от ежедневието да изчезнат и да действат като временно средство за повишаване на настроението. Спадът започва, когато алкохолът се изчиства от тялото ви, което води до рязко понижаване на нарастващите нива на допамин и GABA – сигнал за увеличаване на непреодолимите тревожни мисли и депресивни чувства, докато системата ви се опитва да се балансира.

Социалният натиск за пиене може да се изостри, тъй като този месец се появяват повече възможности за празнуване, но има няколко начина да внимаваме как пиенето влияе на психичното ни здраве, според Шийлд. Съвременният подход за намаляване на консумацията на алкохол е да се съсредоточите върху ограничаването на напитките, за разлика от пълното въздържание. „Не е всичко или нищо. Ако можете да се въздържате, когато имате проблеми с тревожност и депресия, това би било чудесно, но по-малкото пиене също ще ви помогне. Можете също така да създадете „дневник на напитките“, за да проследявате броя на напитките и как се чувствате“, съветва специалистът.

Източник: CTV News