Пристрастяването към социалните медии е най-често срещано сред юношите и младите хора. Лицата с пристрастяване към социалните медии могат да изпитват негативни психологически и физически симптоми. Пристрастяването към социалните медии е нарастващ проблем, особено при юношите. Пристрастяването към социалните медии е, когато човек изпитва изключителна нужда да влиза в тях или да ги използва. Това е поведенческа зависимост, което означава, че някой е зависим от дадена дейност или действие.

Поради отделеното време, което човек прекарва в социалните медии, то може да има отрицателен ефект върху ежедневните му дейности и личните му взаимоотношения. Симптомите на пристрастяването към социалните медии могат да включват:
– принуда да проверявате социалните медии;
– прекарване на дълги периоди от време в социалните страници;
– прекарване на по-малко време в офлайн дейности;
– промени в настроението, особено когато не гледате социалните медии;
– симптоми на отнемане;
– конфликти в резултат на използването на социални медии.

Платформите на социалните медии предизвикват същата реакция в мозъка, както хазартът и наркотиците. Когато човек се занимава с приятна дейност, мозъкът освобождава хормон, наречен допамин. Допаминът е отговорен за чувството на удоволствие. Когато човек получава определени известия от социалните медии, като например харесване, ретуит или коментар, мозъкът може да увеличи нивата на допамин. Това може да доведе до изживяване на приятно усещане, което да подсили положително допълнителната употреба на социалните медии. В статия от 2020 г., публикувана в Business Ethics Quarterly, авторите посочват, че тези, които проектират платформи за социални медии, се възползват от хората с пристрастяване към социалните медии и може умишлено да проектират тези платформи така, че да предизвикват пристрастяване.

Пристрастяването към социалните медии може да предизвика психологически и физически симптоми. Проучване от 2017 г. посочва, че интернет зависимостта при юношите може да доведе до:
– тъга;
– стрес;
– кибертормоз.
Систематичен преглед от 2020 г. показва връзка между използването на социални медии и развитието на психични състояния, като депресия и тревожност. Това може да се случи, тъй като повишената употреба на социални медии може да доведе до проблеми със съня, липса на физически упражнения и натиск от страна на връстници. В статия от 2020 г. се посочва, че хората, които използват негативен език в социалните медии, са изложени на по-висок риск от сърдечно заболяване, отколкото тези, които използват позитивен език. Освен това неотдавнашно проучване на юноши установи, че по-високите нива на използване на социални медии имат връзка с посещенията при лекар.

Източник: MedicalNewsToday