Ново проучване установява, че пушачите могат да развият свързана с възрастта дегенерация на макулата до 5,5 години по-рано от непушачите. Това замъглява централното зрение на човека, което го затруднява да изпълнява ежедневни задачи, като четене или шофиране. Информацията е разработена от СЗО, съвместно с Международната агенция за превенция на слепотата и Университета на Нюкасъл.

Хората, които живеят с употребяващи тютюн, са два пъти по-склонни да развият свързана с възрастта макулна дегенерация от пасивно пушене. „Пушенето увеличава риска от развитие на сериозни очни заболявания и трайна загуба на зрението. Отказът от пушенето и редовните очни тестове могат да помогнат за подобряване на здравето на очите и предотвратяване на загуба на зрението, която може да бъде избегната“, казва Джуд Стърн от Международната агенция за превенция на слепотата.

В информацията също така се подчертава, че употребата на тютюн увеличава риска от развитие на катаракта. След като се развие катаракта, единственият начин за възстановяване на зрението е хирургично отстраняване и подмяна на помътнялата леща. Около 94 милиона души в световен мащаб имат умерено или тежко увреждане на зрението или слепота поради катаракта. Ароматизаторите на електронните цигари могат да увеличат производството на свободни радикали, които увреждат ДНК, което пък може да доведе до катаракта. Използването на електронни цигари може да намали притока на кръв към очите, да промени функцията на ретината и да доведе до повишен риск от развитие на рак на очите.

„СЗО призовава всички да не използват тютюн и електронни цигари, за да предпазят цялостното си здраве, включително здравето на очите“, казва Винаяк Прасад, ръководител на отдела „Без тютюн“ към Световната здравна организация.

Източник: WHO