На пръв поглед билковите цигари изглеждат като по-безвредна алтернатива на тютюна, но наистина ли са по-безопасни за пушене? Не съвсем, казват експертите. „Дори билковите цигари без тютюн отделят катран и въглероден окис и са опасни за вашето здраве“, според Американското общество за борба с рака. Специалистите очертават опасностите от някои от тези билкови алтернативи – от карамфилови цигари, известни като Kreteks, до ароматизирани цигари, известни като Bidis, и наргилета. „Наргилето не е безопасна алтернатива на пушенето на цигари“, казва д-р Елън Рим, лекар от Кливланд, Охайо в публикация за опасностите от пушенето на наргиле. „Типичната едночасова сесия включва вдишване на 100 до 200 пъти обема дим, вдишван от една цигара“, отбелязва д-р Рим.

Bidis представляват тютюн, свит в листа от местни азиатски растения, наречени tendu или temburni, или в непреработени тютюневи листа, според ACS. Те са с по-ниско съдържание на тютюн, но с по-високо съдържание на никотин – около три до пет пъти повече, отколкото в традиционните цигари, според ACS. Bidis може също да бъдат ароматизирани с плодови аромати или шоколад. Те са малки, тънки и нефилтрирани. Междувременно индонезийските Kreteks съдържат тютюн, смлян карамфил, карамфилово масло и други добавки. Те са „тренировъчна цигара“, предпочитана от младите хора. Техните причиняващи рак химикали и никотин ги правят вредни и пристрастяващи, според NCI.

Какво представляват билковите цигари?

Националният онкологичен институт на САЩ (NCI) определя билковите цигари като съдържащи смес от цветя, билки и други естествени съставки. Какво всъщност няма в билковите цигари? Отговорът е тютюн и никотин. Въпреки тези естествени съставки, те съдържат много от същите вредни химикали като цигарите, като катран и въглероден окис, според NCI. Докато някои билкови цигари са добре известни, други са по-неясни. Проучване, публикувано наскоро в списание Omega, описва редица билки, които се пушат, включително някои известни за употреба в чайове, готварски или козметични продукти. Сред тях са дамяна, лопен, подбел, женшен, пелин, мента, лавандула, мащерка и карамфил.

Проучването отбелязва потенциалното въздействие върху дългосрочното здраве при пушенето на определени билки, което включва повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. „Като цяло изгарянето на съставки, получени от билки, може да повлияе на човешкото тяло по много начини и да причини сериозни заболявания“, пишат авторите.

Източник: MedicalXpress