Посещенията на паркове, обществени градини и други градски зелени площи могат да намалят употребата на лекарства за тревожност, безсъние, депресия, високо кръвно налягане и астма от жителите на градовете, установява проучване. Изследователи от Финландия са установили, че посещаването на такива райони три до четири пъти седмично намалява шансовете на хората да се обърнат към лекарства за психични проблеми или високо кръвно налягане с една трета, и за астма с около една четвърт. Освен това, положителните ефекти от посещението на зелени площи са по-силни сред тези, които отчитат най-нисък годишен доход на домакинството, смятат също изследователите.

Констатациите корелират с нарастващ брой доказателства, че липсата на достъп до зелени площи е свързана с редица здравословни проблеми. Достъпът обикновено е неравен, като по-бедните общности имат по-малко възможности да бъдат сред природата. За да проучат връзката, изследователи от Финландския институт за здравеопазване и социални грижи се възползват от отговорите на 16 000 произволно избрани жители на Хелзинки, Еспоо и Вантаа – три града, които съставляват най-голямата градска зона във Финландия. Анкетираните са били помолени да докладват за употребата на предписани лекарства за тревожност, безсъние и депресия, както и за високо кръвно налягане и астма. След това те са били попитани колко често прекарват време или спортуват на открито сред зелени площи през май и септември, като вариантите варират от никога до пет или повече пъти седмично.

Изследователите са избрали лекарствата, отпускани с рецепта, като заместител на лошото здраве. Те са се спрели на тези за тревожност, безсъние и депресия, и по-специално за високо кръвно налягане и астма, защото се използват за лечение на често срещани, но потенциално сериозни здравословни проблеми. Те са открили силна връзка между посещенията на зелени площи и по-ниските шансове за употреба на такива лекарства. В сравнение с по-малко от едно седмично посещение, посещението три до четири пъти седмично се свързва с 33% по-ниски шансове за употреба на лекарства за психично здраве, 36% по-ниски шансове за употреба на лекарства за кръвно налягане и 26% по-ниски шансове за употреба на лекарства за астма.

Любопитно е обаче, че онези, които посещават зелени площи поне пет пъти седмично, са имали само 22% по-малка вероятност да използват лекарства за психично здраве и 24% по-малко вероятно да използват лекарства за астма. Повишената честота обаче корелира с по-ниски шансове за нужда от лекарства за кръвно налягане, с 41% по-ниска вероятност от някой, който посещава по-малко от веднъж седмично. „Натрупването на научни доказателства в подкрепа на ползите за здравето от излагането на природата вероятно ще увеличи предлагането на висококачествени зелени площи в градската среда и ще насърчи активното им използване“, пишат изследователите. „Това може да е един от начините за подобряване на здравето и благосъстоянието в градовете“, допълват те.

Източник: The Guardian