Обединеното кралство се готви да въведе дългоочаквана забрана за продажба или притежание на азотен оксид, едно от най-популярните вещества за развлечение сред младите хора, като част от по-широка репресия срещу антисоциалното поведение. Планът се прокарва от министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман и ще доведе до наказателно преследване на хора, притежаващи райски газ, който обикновено се вдишва от балони. Изхвърлените флакони с азотен оксид са повсеместна гледка по главните улици и фестивали, като един на всеки десет от 16 до 24 години съобщава, че го е приемал в периода от 2019 до 2020 г. Въпреки че доставянето на азотен оксид заради неговите психоактивни ефекти вече е незаконно съгласно законодателството от 2016 г., газът има законни употреби, предимно за производство на бита сметана или за замразяване на храни, и е широко достъпен онлайн.

Планираната промяна в закона, съобщена за първи път от Times , би позволила газът да бъде притежаван по законни причини – той се използва и като облекчаване на болката, например при раждане – но би забранил употребата и доставката за развлечение, най-вероятно в скоби същата класификация като канабиса. През 2021 г. тогавашният министър на вътрешните работи Прити Пател поиска от независимия Консултативен съвет за злоупотреба с наркотици (ACMD) да преразгледа вредите от азотния оксид с оглед на потенциална забрана. Газът предизвиква усещане за еуфория, кикотене и халюцинации, но също така може да причини замаяност и нарушена памет, както и злополуки заради слабост в краката. Може също да причини неврологични проблеми чрез инактивиране на витамин B12.

Лекарите предупреждават за увеличаване на уврежданията на гръбначния мозък и нервите, причинени от веществото, включително парализа. Според Times, забраната в Обединеното кралство ще бъде обвързана с по-широка репресия срещу антисоциалното поведение, като се има предвид броят на изхвърлените флакони, наблюдавани всеки уикенд.

Източник: The Guardian