Ново проучване показва, че децата умират от отравяне с фентанил по-бързо от всяка друга възрастова група. Много от тези смъртни случаи са деца на употребяващи наркотици, които случайно излагат децата си. Един от многобройните случаи е в навечерието на Нова година в Кенър, Луизиана, предградие на Ню Орлиънс. Едногодишният Лео Калеро е намерен мъртъв с фентанил в тялото си. Семейството му казва, че майка му Алексис Калеро е употребяваща хероин и държавата активно е разследвала попечителството му, но е било твърде късно. „Това наистина е кошмар“, казва Лексис Стауб, лелята на Лео по бащина линия. „Все още се чувстваме нереално. Просто се опитваме да получим справедливост за Лео. Това никога не трябва да се случва“.

Капитан Майкъл Кънингам от полицейското управление на Кенър казва, че през последната година почти 100% от веществата, които неговият отдел е изнесъл от улицата, са дали положителен тест за фентанил. „Идва от другата страна на границата, където могат да направят стотици хиляди хапчета с малко количество фентанил, а ние имаме търговци на улично ниво, които произвеждат свои собствени хапчета“, разказва Кънингам.

В цялата страна социалните агенции все още се справят с недостига на персонал след пандемията и много деца са изложени на опасност. Междувременно смъртта на Лео сега е част от тревожния скок на отравянията на деца с фентанил. Според нестопанската организация Families Against Fentanyl (FAF), между 2019 г. и 2021 г. смъртните случаи от фентанил сред 1-4-годишните са се утроили, а смъртните случаи сред 5-14-годишните са се увеличили почти четири пъти. „Това стана толкова разпространено, че убива бебета и деца при случаен контакт“, споделя основателят на FAF Джим Раух. Той основава Families Against Fentanyl, след като наркотикът убива сина му през 2015 г. Оттогава той е на първа линия, работейки с политически лидери и други защитници за решения на кризата с фентанила. „Искам Белият дом да обяви фентанила с изпълнителна заповед за оръжие за масово унищожение“, заявява Раух. „Това ще постави цялостен правителствен подход по въпроса“. Според него, проблемите, пред които е изправена Америка в момента с това вещество, са „само началото“, ако не се предприемат повече действия.

Източник: FOX News