Тежестта на белодробните заболявания, свързани с електронните цигари при тийнейджъри, е намаляла по време на пандемията от COVID-19, но хоспитализациите поради болестта са продължили да нарастват, според проучване на изследователи на UT Southwestern, публикувано в Pediatric Pulmonology. Всички от 13- до 18-годишните в проучването са били диагностицирани с увреждане на белите дробове, свързано с употребата на електронни цигари, което е било идентифицирано през 2019 г., когато Центровете за контрол и превенция на заболяванията са разбрали за клъстери на белодробни заболявания, свързани с електронни цигари. Те имат много от същите симптоми като COVID-19, включително треска, гадене, повръщане, кашлица, задух и затруднено дишане, така че правилното диагностициране е станало по-голямо предизвикателство.

„Открихме, че случаите на белодробни заболявания са достигнали своя връх след началото на пандемията, което показва, че употребата на електронни цигари продължава при юношите въпреки социалната изолация “, казва водещият автор Девика Рао, доктор по медицина, доцент по педиатрия в UT Southwestern и медицински директор на белодробния отдел към Children’s Health. „Това е тежко заболяване и ние призоваваме както родителите, така и клиницистите да са наясно със симптомите, за да може да се диагностицира и лекува бързо при тийнейджъри“.

Скорошни проучвания сочат, че повече от 1 на 10 гимназисти в САЩ използват електронни цигари, за които е известно, че са токсични за белите дробове. Тъй като пандемията от COVID-19 промени както социалния, така и медицинския фон, д-р Рао и нейните колеги са разгледали как са се променили честотата и резултатите от белодробното увреждане. „Белодробните увреждания вследствие употребата на електронни цигари често може да бъдат диагностицирани погрешно, освен ако клиницистът не е много подозрителен и не попита за историята на цигарите при своите пациенти“, казва д-р Рао. „Това е особено вярно по време на пандемията, когато COVID-19, който споделя много симптоми с тези заболявания, е в челните редици сред случаите“.

В проучването изследователите са анализирали 41 случая на белодробни заболявания при тийнейджъри в Детския медицински център в Далас между декември 2018 г. и юли 2021 г. Деветнадесет са били диагностицирани преди пандемията от COVID-19, която започна през март 2020 г., а 22 са били диагностицирани по време на пандемията. Всички с изключение на един са използвали електронни цигари, съдържащи THC, а 19 са използвали електронни цигари, съдържащи никотин. Повечето пациенти са били лекувани със стероиди и техните симптоми са се подобрили в рамките на 24 часа, но 31 пациенти са имали нужда респираторна подкрепа, като назална канюла. Средно пациентите, приети преди пандемията, остават в болницата по седем дни, а хоспитализираните по време на пандемията остават пет дни. Четирима пациенти, диагностицирани преди пандемията, са се нуждаели от интубация с механична вентилация.

Лекото намаляване на тежестта на белодробните заболявания вследствие употреба на електронни цигари, наблюдавано по време на пандемията, може да отразява нарастващата осведоменост за болестта, което води до по-ранна диагностика и намеса, предполагат изследователите. Екипът обаче е категоричен, че е необходима още работа, за да се определи дали тенденциите, наблюдавани в Далас, са верни и другаде. По-нататъшното познаване на тези заболявания също е от ключово значение.

Източник: Medical Xpress