В Съединените щати 49,6 милиона американци на възраст 12 и повече години са употребявали канабис или марихуана през 2020 г. Повече от 5,4 милиона американци са пациенти, използващи медицински канабис. Само във Флорида, където медицинският канабис е легален от 2014 г., има 1107,01% увеличение на броя на хората, употребяващи медицински канабис от около 65 310 през 2018 г. до 788 297 към 27 януари. Една от основните причини за продължаващото увеличаване на употребата на канабис е възприятието за риск. Много хора вярват, че канабиноидите – растителни, медицински и синтетични или химически конструирани – са безопасни за употреба, защото не са психотропни и не са психоактивни. За някои хора, обаче, канабисът може да предизвика пристрастяване и потенциално да причини вреда, когато се приема с други вещества като алкохол или други наркотици.

Въпреки широкото му използване в САЩ и по света (повече от 200 милиона по света), малко се знае за смъртните случаи, които са свързани с или причинени от употребата на канабиноиди. Изследователи от Колежа за медицински сестри Кристин Е. Лин във Флорида Атлантик са първите, които провеждат анализ на смъртните случаи във Флорида, свързани с употребата на канабис и синтетичен канабис, като използват данни от Министерството на правоприлагането на Флорида от 2014 до 2020 г. За проучването те изследват социално-демографските характеристики, свързаните със здравето състояния, наличието на други вещества и вида на смъртта, свързана с употребата на тези вещества. Резултатите, публикувани в Journal of Nursing Scholarship, показват, че 386 души са починали в резултат на употребата на канабис; от тях 258 случая са причинени от синтетичен канабис. Близо 65 процента от тези случаи включват синтетичен канабис като единственото използвано лекарство.

„Синтетичните канабиноиди са част от новите психоактивни вещества, които са от два до 100 пъти по-мощни от THC, основното психоактивно съединение в марихуаната“, казва д-р Армиел Сурияга, старши автор и асистент в Колежа за медицински сестри. „Синтетичните канабиноиди са произведени химикали, напръскани върху изсушени, нарязани листа или растителни материали, които имитират ефекта на канабиса, но действителните им ефекти са непредвидими, вредни и смъртоносни“. Констатациите показват, че близо 28 процента от смъртните случаи, причинени от канабис и синтетичен канабис, са на хора на възраст от 45 до 54 години, в сравнение с 9 процента на възраст от 8 до 24 години. Тази констатация предполага промяна във възрастовата демографска група в контекста на смъртността, като се имат предвид здравословни състояния, като сърдечно-съдови сърдечни заболявания.

Близо 99 процента от хората, употребяващи канабис и синтетичен канабис, са починали от злополуки. Повечето от тези злополуки се дължат на интоксикации с наркотици (83,93 процента) и катастрофи или сблъсъци с моторни превозни средства (14,17 процента), които са причинили тъпи травми на главата и торса. Наблюдавани са повече инциденти с моторни превозни средства при употребата на канабис като причина за смърт, отколкото при употребата на синтетичен канабис. Четирима са починали от удавяне под въздействието на канабис. Най-високият брой смъртни случаи, свързани с употребата на канабис, е през 2019 г.; най-високият брой на синтетичния канабис като причина за смърт е през 2018 г. Най-ниският брой смъртни случаи от двете вещества варира от един до три смъртни случая, които са настъпили през 2014 г.

„Смъртните случаи от употребата на канабис и синтетичен канабис са основателна загриженост за общественото здраве“, казва д-р Сурияга. „Обществото трябва да остане бдително за неблагоприятните последици за здравето, свързани с тези вещества и техните непредсказуеми ефекти, особено за мъжете, които са непропорционално засегнати, и особено за хората със съпътстващи сърдечно-съдови и респираторни заболявания“.

Източник: News-Medical.Net