Скоро пушенето на канабис по улиците в Квартала на червените фенери в Амстердам ще бъде незаконно според новите разпоредби, приети от града. Законите ще влязат в сила от средата на май и имат за цел да подобрят условията за живот на жителите, които отдавна се оплакват от смущения, причинени от туристи. Секс работниците също ще трябва да затворят заведенията си в 3 сутринта. Местните медии съобщават, че почти всички съветници са подкрепили предприемането на действия за намаляване на неудобството за жителите. Градският съвет също така обяви в четвъртък, че ресторантите и баровете ще трябва да затварят до 2 сутринта в петък и събота и няма да се допускат нови посетители в стария градски квартал след 1 сутринта.

В момента продажбата на алкохол от магазини, включително и такива за алкохолни напитки, и кафенета в Квартала на червените фенери е незаконна от четвъртък до неделя след 16 часа. Сега съветът ще поиска от продавачите напълно да премахнат алкохола от витрините си през това време или да ги скрият от погледа на минувачите. Консумацията на алкохол в повечето обществени места в Амстердам е незаконна. Нидерландската столица е добре известна със своите кафенета за канабис и привлича милиони туристи годишно. Местните жители обаче се оплакаха, че привличат улични дилъри и че злоупотребата с наркотици и алкохол повишава нивото на престъпността.

Съгласно действащите закони в Холандия притежаването, производството или търговията с наркотици е криминално престъпление. Въпреки това нидерландците имат „политика на толерантност“, която позволява на кафенетата да продават канабис при строги условия. Едно от тези условия е, че кафенетата не трябва да създават неудобства и правителството им нареди да спрат да привличат чуждестранни потребители на наркотици. В допълнение към новите закони, Съветът на Амстердам ще стартира кампания „Стойте далеч“ през пролетта, за да се насочите към туристите, пътуващи до столицата с цел наркотици, алкохол или секс.

Източник: BBC