Повече младежи в САЩ съобщават, че употребяват канабис в щати, където той е легализиран само за медицински цели, отколкото в щати, където употребата е забранена, сочат данните от проучване. Около 27% от дванадесетокласниците в щатите с медицинска марихуана съобщават, че употребяват канабис в сравнение с 19% в щатите, в които тя не е разрешена, според проучването на Вашингтонския държавен университет.

„Повече от една четвърт от младежите в щатите, където марихуаната за медицински цели е разрешена, употребяват канабис. Това е много“, казва Кристиан Мейнард, доктор по социология във Вашингтонския държавен университет. За това проучване Мейнард и проф. Дженифър Шварц анализират отговорите на 3770 абитуриенти в проучването за 2020 г. Monitoring the Future – проект, който анкетира младежите в САЩ от 1975 г. насам. Изследователите също анализират подгрупа от 556 участници, които също отговарят на въпроси относно достъпа до продукти за вейпинг с канабис и възприятията за риск. Те установяват, че 62% от абитуриентите в щатите с медицинска марихуана съобщават за много лесен достъп до вейпинг с канабис и само 31% виждат редовната употреба на канабис като голям риск.

Проучването не може да установи точните причини за високия процент на тийнейджъри, които употребяват канабис в щатите с медицинска марихуана, но Мейнард подозира, че може да има няколко фактора. „Възможно е контекстът, в който се казва, че канабисът е по медицински причини, да допринася за факта, че младите хора го смятат за по-малко рисков“, казва Мейнард. Въпреки че употребата на канабис и тютюн сред тийнейджърите като цяло намалява, вейпингът се противопоставя на тази тенденция. Сред абитуриентите употребата на канабис през последните 30 дни прави втория най-голям скок за една година през 2019 г. за което и да е вещество в 45-годишната история на проучването Monitoring the Future. Вейпингът остава популярен дори след кризата със свързани белодробни заболявания през 2019 г. и 2020 г.

Нарастването на употребата на канабис сред тийнейджърите подчертава необходимостта родителите и преподавателите да помогнат за информирането на младите хора за опасностите, категоричен е Мейнард. „Харесва ли ви или не, легализирането на канабиса изглежда се случва в цялата страна. Много е важно да се говори с подрастващите. Знаем, че в по-млада възраст, когато мозъкът се развива, канабисът е свързан с вредни странични ефекти“, коментира той.

Източник: Newswise