Нова много тревожна тенденция за пиене на алкохол, вдъхновена от TikTok, е факт сред младежите в момента. Наречена „борг“, тя представлява смесване на вода, твърд алкохол и подобрител на аромата по избор в пластмасов контейнер от един галон или приблизително 4 литра. Докато някои я одобряват, като начин консуматорът да се предпази от дехидратиратиране чрез добавяне на допълнителна вода и електролити, други изразиха загриженост относно потенциалните опасности. Тенденцията за пиене стана популярна в TikTok, където потребителите на социални медии твърдят, че пиенето от „борг“ може да намали вероятността за махмурлук. Това просто не е вярно и е много обезпокоително, че някои младежи вярват в това, според експерти. „Алкохолното отравяне е реално, то наистина съществува и пиенето от „борг“ не предотвратява това, дори ако TikTok го казва“, казва токсикологът д-р Кели Джонсън-Арбър.

„TikTok привлича вниманието на хората, но не показва какво се случва в реалния живот“, добавя специалистът. „В повечето случаи сме свидетели на кратки видеоклипове, които имат за цел да представят нещо забавно и вълнуващо, но не показват последствията от това“, допълва той. Това, което може да се случи на хората, е, че могат да се озоват в болница. Или може да бъде още по-лошо. „Потенциална последица е смърт“, казва директорът на Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ Джордж Кооб. „Злоупотребата с алкохол не е добра за черния ви дроб и всеки орган в тялото ви е засегнат, когато алкохолът се консумира във високи дози. Той се превръща в токсин, когато увеличите количеството, което приемате, особено за кратък период от време“, отбелязва той.

Пиенето от „борг“ стана популярно след пандемията от COVID-19. Много е тревожно, че мнозина смятат, че 17 шота, смесени с вода, са безопасни и ще предотвратят махмурлук, коментира още д-р Джонсън-Арбър, допълвайки, че няма доказателства, че смесването алкохол и вода е ефективно за избягване на махмурлук.

Източник: Medical Xpress