Какво е общото между принц Хари, Майли Сайръс, Илон Мъск, Хари Стайлс и Кристен Бел? Освен че са богати и известни, тези хора одобряват употребата на психеделични вещества, рекламирайки ползи като духовно израстване, ограничаване на скръбта и намален стрес, тревожност и депресия. По време на скорошен онлайн чат с експерта по травми Габор Мате принц Хари призна, че психеделичните вещества са му помогнали да превъзмогне смъртта на майка си, принцеса Даяна, и да продължи напред след тази травма. Знаменитостите далеч не са единствените, които посягат към психеделиците (известни също като халюциногени). Приблизително 5,5 милиона възрастни в САЩ ги използват, според проучване от 2022 г. на Колумбийския университет – въпреки факта, че тези вещества са до голяма степен незаконни. Но защо толкова много хора посягат към тях и какво трябва да знае всеки за свързаните рискове?

Психеделиците се определят като „клас психоактивни вещества, които предизвикват промени във възприятието, настроението и когнитивните процеси“, според Фондацията за алкохол и наркотици (ADF). Те влияят на всички сетива, променяйки мисленето на човека, усещането за време и емоциите. Те също могат да накарат човек да халюцинира – да вижда или чува неща, които не съществуват или са изкривени. Някои от най-често срещаните видове психеделици включват LSD (диетиламид на лизергиновата киселина), псилоцибин (вълшебни гъби), DMT (диментилтриптамин), MDMA (екстази), аяуаска, 2C-B, мескалин, NBOMe (N-метоксибензил ) и кетамин, дисоциативен анестетик, който има някои халюциногенни ефекти. Някои психеделици се срещат в природата, извлечени от дървета, растения и семена. Други са синтетично създадени в лаборатории. Психеделиците не са нещо ново. От векове цивилизациите по света са ги използвали за медицинска употреба и заради техните мистични и духовни свойства.

Психеделиците не са за всеки, казват лекарите – и носят рискове, които не бива да се пренебрегват. Без правилната подготовка и надзор, психеделиците могат да създадат това, което специалисти наричат „предизвикателни преживявания“. Веществата могат да накарат някои хора да изживеят отново травматични спомени от миналото си – потенциално предизвиквайки силно безпокойство. „Поради променящия съзнанието ефект на психеделиците, хората трябва да бъдат наблюдавани в безопасна среда. Ако това не се направи, може да доведе до паника, параноя и други предизвикателства“, каза д-р Дейвис. „Изключително важно е психеделиците да се използват в безопасна, терапевтична среда, за да се сведат до минимум тези рискове“, казва д-р Алън Дейвис, директор на Центъра за изследване на психеделичните вещества в Държавния университет на Охайо.

По-специално той отбелязва, че психеделиците могат да бъдат опасни за тези, които имат генетично предразположение към психотични разстройства – например някой, който има член на семейството с шизофрения или биполярно разстройство. В тези случаи лекарствата могат да предизвикат психотичен епизод. Съществува и риск от развитие на персистиращо халюциногенно разстройство на възприятието. Това е, когато някой изпитва визуални ретроспекции за някъде от няколко дни до повече от година след психеделичното преживяване.

Д-р Хорасани от Калифорнийския университет в Ървайн предупреждава, че психеделиците имат потенциала да причинят неблагоприятни ефекти в централната и периферната нервна система. „Тъй като повечето психеделици са класически халюциногени или дисоциативни наркотици, те могат да предизвикат неприятни чувства като параноя, психоза, дезориентация и загуба на координация“, казва тя пред Fox News Digital. „Рядко се случва тези симптоми да продължат. Възможни са и други физиологични ефекти като гадене, изтръпване, повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане, висока телесна температура и повишено мускулно напрежение“, допълва тя.

Източник: FOX News