На 11 и 18 март в Превантивно-информационния център в Плевен се проведоха последните два модула по Програма „Подай ръка“ за децата от четири Центъра за настаняване от семеен тип в град Плевен. Темата на първото обучение бе „Последствия от употребата на психоактивни вещества“, а обучители на младежите от ЦНСТ бяха психологът Валентин Минков и специалистът „Обучения“ в ПИЦ Цветомир Стефанов. Заедно те коментираха кои са легалните и кои нелегалните наркотични вещества, като тийнейджърите имаха възможността да споделят това, което знаят за наркотиците, дали са имали досег с някои от тях и дали има хора от обкръжението им, които употребяват наркотични вещества. В непринуден разговор те споделиха своето мнение, разказвайки реални случки от живота си, а в поредица от кратки филмчета обучителите представиха вредата от употребата на ПАВ. Чрез тях участниците в обучението се запознаха с ефектите от цигарите, райския газ, метамфетамините и хероина върху човешкия организъм.



Второто и последно в рамките на Програма „Подай ръка“ обучение за децата от ЦНСТ в Плевен бе с фокус върху семейството и взаимоотношенията между неговите членове, а също така бяха засегнати теми като рисковете, които може да крие една връзка, както и ранните бракове. Психолозите Валентин Минков и Марина Трифонова бяха подготвили интересни презентации по темата, както и тематични ролеви игри. В тях младежите можеха да си изберат роля в семейството, участвайки в нея в определена ситуация – подготовка на рожден ден, пролетно почистване или пък приемане в дома на нов домашен любимец. Освен артистично, участието на младежите бе съпътствано и от много интересни примери от ежедневието. В играта „Светофар“ пък всеки трябваше да охарактеризира дадено твърдение от гледна точка на това дали, според него, то е правилно или грешно, след което всички заедно се включиха в дискусия по темата.



На финала на обученията по Програма „Подай ръка“ младежите от ЦНСТ споделиха мнение, че те са преминали по интересен начин, а и са били доста полезни за тях. Мнозина от тях определиха като най-важни и интересни темите, насочени към употребата на алкохол и наркотични вещества. Те изразиха желание за нови срещи с екипа на ПИЦ – Плевен, в които фокусът да бъде върху темите за приятелството и професионалната ориентация на младите хора.