Бащата на 13-годишно дете от Охайо, което почина след предозиране с таблетки Benadryl в предизвикателство в TikTok, говори, след смъртта на сина си. Джейкъб Стивънс от Грийнфийлд, Охайо, решава да участва в предизвикателството с приятелите си по-рано този месец и попада в болницата, където в крайна сметка е обявено, че е в мозъчна смърт, преди родителите му да го свалят от животоподдържащата система. „Те седят и правят милиарди и милиарди долари“, казва бащата Джъстин Стивънс за TikTok. „А аз вече дори не мога да се събудя и да кажа „Здравей!“ на детето си, разбирате ли?“

Стивънс споделя, че за сина му смартфонът се е превърнал в нещо като „спасителен пояс“. „Всеки път, когато се опитвах да вляза в телефона му, той просто настройваше паролата или нещо подобно. И не ме пускаше в телефона си, така че тогава просто му го вземах“, разказва Стивънс. „Вярвам, че днешната технология е крах. Какво се е случило с това да си играеш с колички Matchbox в купчината кал отстрани на къщата по цял ден?“. Бащата, който е бил в затвора през част от детството на сина си, е съсипан, че не е научил за опасните предизвикателства в TikTok, преди да е станало твърде късно. „Казвах го отново и отново, и отново. Като родители, ние живеем в забързана среда. Всички се движат със сто мили в час. Бих казал: „Просто забавете!“. Сърцето ми се къса всеки ден да знам, че все още има нещо, което ще нарани някое дете“, казва той.

Стивънс никога не е чувал за предизвикателството с Benadryl, докато синът му не е хоспитализиран за шест дни без мозъчна активност. „Предизвикателството“ да погълне 12 до 14 хапчета Benadryl очевидно е дошло от TikTok и е трябвало да създаде халюцинации, но резултатът е бил смъртоносен за Джейкъб и травматизиращ за приятелите му, които очевидно са били свидетели на смъртта му. „Той нямаше представа какво прави… Беше просто дете. Взе лошо решение“, казва покрусеният баща. „Точно като много 13-годишни момчета, Джейкъб обичаше да прекарва времето си навън, да кара колело и да спортува, но беше и много любопитен и напоследък започна да прекарва все повече време на телефона си, гледайки видеоклипове в YouTube и TikTok, разказва баба му Даяна Стивънс.

От своя страна, говорител на TikTok е изказал съболезнованията на компанията към семейството. „В TikTok ние строго забраняваме и премахваме съдържание, което популяризира опасно поведение, като безопасността на нашата общност е приоритет. Никога не сме виждали тенденция в този тип съдържание на нашата платформа и блокирахме търсения от години, за да обезсърчим подражателското поведение“, казва говорителят. „Нашият екип от 40 000 професионалисти по безопасност работи за премахване на нарушенията на нашите насоки на общността и ние насърчаваме нашата общност да докладва всяко съдържание или акаунти, за които са загрижени“. Насоките на общността на TikTok гласят, че опасните „предизвикателства“ са против правилата на приложението.

Източник: FOX News