Изследователят в Катедрата по социална психология на Университета в Малага Кристиане Аривилага е участвала в международно проучване, проведено в Университета в Толедо, което е имало за цел да анализира как емоционалната дисрегулация заедно с необходимостта да останете онлайн, за да знаете какво правят другите хора, служат като фактори за прогнозиране на възможната проблемна употреба на смартфон сред младите хора. Според нейната статия, публикувана в списание Addictive Behaviors, наличието на затруднения в регулирането на емоциите, като липса на емоционална яснота и осъзнатост, отричане на емоции и т.н., увеличават риска от прекомерно и проблематично използване на мобилни устройства.

Изследването е проведено с близо 350 студенти от средния запад на Съединените щати. То доказва, че трудността при контролиране на импулсите при усещане за отрицателни емоции е най-важният фактор за регулиране на емоциите сред младите хора. „Социалните медии показват на екрана преживявания почти в реално време, от които потребителят на устройството не е част, което го кара да се чувства неудобно и неспокойно, че не е там в този момент“, казва Аривилага. Следователно това проучване показва, че прекомерната употреба на смартфон може да се основава на неудовлетворена психологическа нужда, която е свързана с дълбок страх от социално отхвърляне.

Експертът уверява, че най-добрият начин за „смекчаване“ на тези ефекти е чрез „обучение“ на емоционалната интелигентност чрез стратегии, които подобряват емоционалното внимание въз основа на идентифицирането на индикатори за физическа промяна, заедно със стратегии за регулиране, като дишане, за избягване на импулсивни реакции. В това отношение изследователят добавя, че да имаш трудности при контролирането на импулсите не е точно същото като да си импулсивен, което е личностна черта, така че усилията трябва да бъдат насочени към предоставяне на хората на инструменти, които да им помогнат да управляват най-негативните настроения. А това може да помогне за намаляване на проблемното използване на смартфон и свързаните с него последствия.

Източник: Medical Xpress