„Лично аз зная как се става зависим, какво коства това, какъв е пътят на един зависим, как човек осъзнава дали е зависим или не, което е един много дълъг процес, наречен „болест на отрицанието“. Зная и какво струва на човек да се избави от зависимостта – без значение дали е алкохолна, хазартна, наркотична или полизависимост, а дори и хранително разстройство“. Това сподели Илко Бояджиев, основател и председател на Фондация „Общност в помощ на зависимите“, на среща с ученици в Кнежа. Проявата, организирана от Община Кнежа, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ – Кнежа бе с участието на специалисти от Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен и Терапевтичен център „Свети Илия“ – Габрово.

Илко Бояджиев отбеляза, че в етапите на зависимостта се развива болестно състояние, което се превръща в хронична прогресивно рецидивираща болест. Като всяка една болест, тя периодично се отключва, както е с диабета или алергиите, например, посочи Бояджиев. Той подчерта, че когато е млад, човек има избор дали да рискува да употребява и да се превърне в зависим, или да каже „Не! Бях дотук!“ и да потърси съответните специалисти или да сподели с най-близките си. Илко Бояджиев сподели, че именно ранната тийнейджърска възраст е периодът, в който човек експериментира и опитва различни неща – от енергийни напитки и цигари до вейпове и балони с райски газ. В същото време, обаче, това е етапът, в който човек развива своите личност, идентичност и психика. И ако тук бъдат замесени вещества, нещата могат да станат фатални“, каза още основателят на Фондация „Общност в помощ на зависимите“.

Според Бояджиев, за един човек, който е станал зависим, изходите са три – затвор, болница или смърт. Той разкри, че през създадената и ръководена от него организация за последните 2 години са преминали около 120 зависими, като не всички от тях успяват да се избавят. „Преминават различни хора, опитват се да се справят със своята зависимост, а имаме случаи и с такива, които опитват по няколко пъти да преминат през всички етапи на лечението, което продължава години. От тези 120 човека едва 15 успяха да преминат програмата и днес да бъдат чисти и трезви, докато останалите са или по болниците, или по затворите, или се дрогират по улиците, пият или играят комар. Статистиката е такава и за един зависим е изключително трудно да се измъкне от този кръговрат – или това е почти невъзможно“, коментира Илко Бояджиев.

За съжаление, много от моите приятели и познати не са сред нас и причината за това са наркотиците, сподели пред учениците Калоян Каменов, социален асистент в Терапевтичен център „Свети Илия“ – Габрово и консултант с личен опит. Калоян е преминал успешно програмата на Фондация „Общност в помощ на зависимите“ и вече две години е чист. Той посочи, че една цигара марихуана или балон с райски газ може да доведе човек дотам, че да загърби всички свои хобита и нещата, които е харесвал да прави. „Навремето тренирах тенис на маса, а когато отидох да уча във Враца се записах на водна топка, но се получи така, че наркотиците ми взеха и двете неща, както и здравето и съня. Това е реалната грозна истина и всичко тръгна от тази една цигара марихуана – от желанието да ме харесат и да се почувствам атрактивен“, разказа Калоян. Връщайки се към ученическите си години, той сподели, че на беседи за вредата от наркотиците винаги е смятал за много героично да вдигне ръка и да каже, че не би отказал цигара марихуана, ако му предложат. „Всичко тръгва от тези малки неща и в последните шест години съм принуден да се боря, преминавайки през огромна болка, страдание и безсъние, които е трудно да бъдат обяснени с думи. Зная, че не мога да върна времето, но трябва да продължа напред. И съм благодарен, че има хора, които помагат“, заяви консултантът с личен опит.

Калоян Каменов не скри, че има и много зависими, които тръгват по пътя към избавление от капана на дрогата, но за жалост не успяват, тъй като вече са изгубили смисъла на живота, мечтите и целите си. А този път, по думите му, не е нещо, което правиш еднократно и всичко се оправя, а коства огромни усилия ежедневно. Това изисква борба от моя страна, за да мога накрая на деня да си легна без да съм пил, употребявал наркотици или играл хазарт, заяви Калоян. В навечерието на лятната ваканция той даде съвет на учениците от Кнежа: „Ваканцията е време, в което ходите на различни места, но където и да сте никога не приемайте нещо от някой друг. Най-малкото, че не знаете какво е то – могат да ви почерпят с безалкохолно, а в него да има наркотици и изпивайки го да не разберете какво се случва с вас“.