Много млади хора редовно публикуват свои снимки с чаша бира или вино в ръка. Но такива публикации за алкохол могат да доведат до повече младежи, които пият алкохол. В ново проучване комуникационният учен Ханеке Хендрикс пита студенти за техните идеи за потенциални решения.

Според Хендрикс, много млади хора споделят публикации, в които алкохолът играе роля. „Те казват, че алкохолът е изобразен неволно и не го виждат като проблем. Само 17% от респондентите намират подобни публикации за проблематични. Но когато след това им казахме, че такива публикации могат да доведат до по-голяма консумация на алкохол сред техните връстници, много от тях промениха мнението си“, коментира Хендрикс

За проучването Хендрикс и нейните колеги изследователи са интервюирали близо 300 млади хора на възраст между 16 и 28 години, включително ученици и студенти с различни образователни нива. „Установено е, че младите хора имат особена нужда от предупреждения относно публикации за алкохол в социалните медии. Те често превъртат и публикуват на автопилот и биха искали да бъдат отдръпнати от това“, казва Хендрикс. Около 60% от младите хора публикуват снимки с алкохол от време на време. Тези снимки често предизвикват положителни асоциации с пиенето. Те често се снимат на партита или вечери и представят група млади хора, стоящи или седнали заедно с чаши алкохол в ръце или на масата. В Instagram някои публикации също включват близки планове на коктейли, например. В предишно изследване на Хендрикс се оказва, че младите хора, които гледат такива снимки, са по-склонни да пият повече. Показана е ясна причинно-следствена връзка: ако младите хора видят публикация за алкохол в петък, е по-вероятно да пият в събота, а също и да пият повече, отколкото биха го направили иначе.

В това последващо проучване изследователите са интервюирали тези млади хора. Чрез въпросници и фокус групи младежите посочват кои интервенции харесват най-много. „Те не смятат, че кампаниите за повишаване на осведомеността работят много добре. Но са съгласни, че автоматичните предупреждения имат смисъл. Те могат да разпознаят и издадат предупреждения за алкохол, представен в публикации, например: „Тази публикация включва съдържание за алкохол“ или „Сигурни ли сте, че искате да публикувате публикация, включваща алкохол?“. По този начин те ще обмислят по-внимателно поведението си в социалните медии. В допълнение към предупрежденията в самите социални медии младите хора също биха искали да бъдат напомняни за това как публикациите им могат да попаднат на бъдещи работодатели. „Тогава ще бъдат по-малко изкушени да публикуват снимки, на които пият, от страх да не си спечелят лоша репутация“, казва още Ханеке Хендрикс.

Източник: Medical Xpress