Общоприето е, че хората, които често употребяват канабис, са по-слаби и по-малко предразположени към диабет от тези, които не го правят. Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн вече са открили възможно обяснение за този парадокс – и това не е добра новина. Констатациите са докладвани в ново проучване, озаглавено „Излагането на юноши на ниска доза THC нарушава енергийния баланс и хомеостазата на мастните органи в зряла възраст“, публикувано в Cell Metabolism.

Много възрастни, които употребяват канабис всеки ден или почти всеки ден, започват да използват наркотика, когато са тийнейджъри. Новото проучване показва, че по време на това бързо физическо развитие канабисът може да предизвика хаос във фино настроените процеси, които управляват съхранението на енергия, правейки тялото по-слабо и по-малко податливо на затлъстяване, но също така по-малко способно да мобилизира складираните хранителни вещества, необходими за мозъка и мускулите. Тези промени се коренят в поразителни молекулярни промени, които се случват в мастните депа на тялото – известни също като мастни органи – които след излагане на канабис започват да произвеждат протеини, които обикновено се намират само в мускулите и сърцето.

Изследователите са давали ниски дневни дози THC или неговия носител на подрастващи мишки. След това те са спрели лечението и след като животните са достигнали зряла възраст, са извършили задълбочена оценка на метаболизма им. Резултатите са изненадващи. Мишки, които са били третирани с THC, имали са намалена мастна маса и увеличена чиста маса, са били частично резистентни към затлъстяване и хипергликемия, имали са по-висока от нормалната телесна температура и не са били в състояние да мобилизират гориво от мастни запаси. Някои от тези характеристики се наблюдават и при хора, които често употребяват канабис.

За да осмислят тези данни, изследователите се фокусират върху молекулярните промени, причинени от THC. Това, което откриват е още по-изненадващо: мастните клетки на мишки, третирани с THC, изглеждат нормални под микроскоп, но произвеждат големи количества мускулни протеини, които обикновено не се намират в мазнините. Мускулите, от друга страна, произвеждат по-малко от същите тези протеини. Изследователите заключават, че усилията, необходими за производството на тези протеини, пречат на здравословното функциониране на мастните клетки и по този начин на способността им да съхраняват и освобождават складираните хранителни вещества. Това от своя страна може да засегне не само физическата активност, но и умствените процеси, като вниманието, които зависят от постоянния приток на гориво към мозъка.

„Твърде често мислим за канабиса само като за психоактивно лекарство“, казва д-р Даниеле Пиомели, директор на Центъра за изследване на канабиса в Калифорнийския университет в Ървайн. „Но неговите ефекти се простират далеч отвъд мозъка. Неговата основна съставка, THC, имитира група от химически пратеници, наречени ендоканабиноиди, които регулират важни функции в тялото. Нашите резултати показват, че намесата в ендоканабиноидното сигнализиране по време на юношеството нарушава функцията на мастните органи по траен начин, с потенциално далечни последици върху физическото и психическото здраве“, коментира д-р Пиомели.

Източник: Newswise