През есента на 2022 г. шестгодишно момче е откарано в спешното отделение в болницата Mease Countryside в Сейфти Харбър, Флорида, малък град на западния бряг на залива Тампа. „Беше много летаргичен и сънлив“, спомня си приемащият лекар д-р Франсоа Ришер Лафлеш. Детето е изяло цял шоколад, който откраднало от родителите си, без да подозира, че е наситен с псилоцибин – активната съставка в магическите гъби. „Очите му не се движеха отляво надясно, както се случва при обичайните свръхдози халюциногени“, казва д-р Лафлеш. „Той беше просто прекалено сънлив. Но иначе беше добре. Нямаше никакви усложнения. Бях просто поразен. Шоколадово блокче? Мисля, че се казваше нещо като Choca-dot bar?“, споделя лекарят.

Марката всъщност е Polkadot Bar. И този тип сладкиши стават все по-често срещани на психеделичния сив пазар. Лакомствата се предлагат в гама от вкусове – от Ferrero Rocher, Twix и Fruity Pebbles до матча, боровинки акай и „strawnana“. Пъстрата опаковка може да примами средностатистическото дете, което, както в случая с шестгодишното дете от Флорида, може да изяде цял шоколад, без да обръща внимание, че всяка опаковка „съдържа 4 грама гъби“.

„Забелязах обезпокоителен брой публикации в социалните медии в профили в Instagram, рекламиращи наличието на шоколади/бонбони с псилоцибин за продажба“, казва д-р Даниел Судакин, сертифициран медицински токсиколог, работещ в Орегон. „Подобно на хранителните продукти с канабис, ако продуктите с псилоцибин изглеждат като бонбони и/или са етикетирани като бонбони и нямат защитна опаковка, неизбежно е тези продукти да попаднат в неподходящи ръце“, коментира той. По-рано тази година, в сърцето на амишите в Пенсилвания, мъж е обвинен, след като тригодишно дете, за което се грижи, изяло голяма част от психоактивен бонбон, взет от оставена без надзор раница. От Спешна помощ отбелязват, че детето е повръщало, било е замаяно и полубудно. Наскоро в Тенеси пък няколко ученици от средното училище са приети в местна болница, след като консумирали шоколад с гъби.

Това едва ли е ново явление. Едно ранно описание на случайно отравяне с гъби може да се намери в доклада на английския лекар д-р Едуард Бранде. В писмо от 1799 г. до „London Medical and Physical Journal“ той съобщава за осемгодишния си син, който несъзнателно изяжда „чаена чинийка“ с халюциногенни гъби и на свой ред е обзет от „висока степен на ступор“ и „пристъпи на неумерен смях”. По-съвременни данни потвърждават подобни ефекти: объркване, гадене, летаргия и халюцинации.

„Когато разглеждате токсикологията, вие гледате колко поглъщате в сравнение с телесния размер на пациента“, казва д-р Меган Мартин, специалист по педиатрична спешна медицина в детската болница „Джонс Хопкинс“ в Санкт Петербург, Флорида. Токсикологичните рискове от предозиране са, за щастие, малки, но има опасност от рисково поведение, когато децата са без надзор, както и от ярки халюцинации. „Тъй като децата имат по-крехка физика, ефектите, които виждаме върху тях, са потенциално по-големи“. Мартин отбелязва, че ефектите обикновено не изискват медицинско лечение извън наблюдението, освен в случай на „значителни халюцинации“, когато децата може да се нуждаят от седация.

Източник: The Guardian