Употребата на алкохол е свързана с 61 различни заболявания, повечето от които не са идентифицирани като свързани с пиенето от Световната здравна организация (СЗО), според ново проучване. Отвъд по-широко известните състояния – като чернодробна цироза, инсулт и рак на стомаха – проучването идентифицира връзки с болести, включително подагра, катаракта, язви и някои фрактури. Изследователи от Оксфордския университет в Англия и Пекинския университет в Пекин са анализирали самоотчетени данни от повече от 512 000 възрастни в Китай, свързани с общо 207 заболявания. Една трета от мъжете и само 2% от жените казват, че пият алкохол редовно (поне веднъж седмично). Сред мъжете изследователите са разгледали болнични досиета за 12 години, както и генетична информация, за да определят дали консумацията на алкохол е свързана с някое от заболяванията, които са развили.

По-високите количества консумация са свързани с по-висок риск от заболяване и хоспитализация, според проучването, публикувано в списанието Nature Medicine на 8 юни. За всеки четири питиета на ден рискът от заболявания, свързани с алкохола, се увеличава с 14%, докато се повишава с 6% за заболявания, които преди това не са били свързвани с алкохола. „Пиенето на алкохол влияе неблагоприятно върху широк спектър от заболявания, повече от това, което знаехме преди“, казва водещият автор д-р Пек Кей Им, научен сътрудник в Oxford Population Health. „Освен това, връзката на консумацията на алкохол с общия риск от тези заболявания вероятно е причинно-следствена по начин доза-отговор (т.е. колкото повече пиете, толкова по-висок е рискът от заболяване) и нашите открития не подкрепят убеждението, че има ползи за здравето от умереното пиене“, допълва той.

Консумацията на алкохол причинява повече от 140 000 смъртни случая в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, и три милиона в световен мащаб всяка година, според СЗО. Употребата на алкохол нараства в Китай през последните десетилетия, като се е увеличила от 59% на 85% между 1990 г. и 2017 г., се посочва в резултатите от проучването.

Освен това проучването показва, че генетиката играе значителна роля в това как консумацията на алкохол може да увеличи риска от специфични заболявания, отбелязва д-р Адам Д. Сциоли, медицински директор и ръководител на психиатрия в Caron Treatment Centers във Филаделфия. „Това означава, че наистина не можем да знаем истинския риск от някакво заболяване. Ето защо трябва да насърчим всички и да затвърдим идеята, че по-малкото е по-здравословно, когато става дума за нашето здраве и алкохол“, допълва той.

Източник: FOX News