Хората, които редовно употребяват канабис, са изложени на повишен риск от усложнения преди, по време и след операция, според проучване на изследователи от UTHealth Houston, публикувано на 5 юли в JAMA Surgery. Близо 16,3 милиона души са имали разстройство, свързано с употребата на канабис (CUD) през 2021 г., според Националния институт за злоупотреба с наркотици. Дефинирано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, разстройството, свързано с употребата на канабис, възниква, когато някой не е в състояние да спре употребата на канабис, въпреки че това причинява здравословни и социални проблеми в живота му. Изследователите са открили, че пациентите с CUD са приблизително с 20% по-склонни да получат значително следоперативно усложнение, отколкото пациентите без CUD.

Използвайки Националната база данни за стационарни проби, изследователите са анализирали 62 110 хоспитализации от големи планови болнични операции, извършени в Съединените щати от 2016 до 2019 г. Според проучването, пациентите с CUD са имали повишен риск от следоперативни усложнения, включително миокардна исхемия, остро бъбречно увреждане, инсулт, дихателна недостатъчност, венозен тромбоемболизъм, придобита в болница инфекция и усложнения, свързани с хирургична процедура. Освен това цената на болничния престой е по-висока при пациенти с CUD, отколкото при тези без него.

С нарастващия процент на употреба на канабис и нарастващата ефективност на продуктите от канабис, има опасения за безопасността на пациентите с честа употреба на канабис, които се подлагат на операция. По-рано тази година Американското дружество по регионална анестезия и болкоуспокояваща медицина публикува нови насоки за скрининг на употребата на канабис при всички пациенти преди операция и препоръчва да бъдат информирани за повишения риск от неблагоприятни резултати. „От гледна точка на анестезията, употребяващите канабис може да се нуждаят от по-високи дози анестетични лекарства по време на операция. Те също могат да имат по-високи нива на болка след операцията и да изискват повече опиоиди. Лекарите трябва да са наясно с нивото на употреба на канабис от пациента, за да приспособят количеството лекарства, дадени и внимателно наблюдавани за усложнения“, казва д-р Пол Потнуру, асистент в катедрата по анестезиология, интензивни грижи и медицина на болката в Медицинското училище Макгавърн в UTHealth, Хюстън.

Източник: News-Medical.Net