19-годишната Амелия Кенеди от Ройърсфорд, Пенсилвания използва редовно TikTok, Snapchat, Instagram и You Tube. Колко редовно? Тя изчислява 7 часа на ден и около 9 часа през уикендите. Амелия е наясно с потенциала за загуба на време. „Ако майка ми каже „Измий чиниите“, а аз кажа „Още 5 минути“, може да е по-дълго“, споделя тя. Сега си представете предизвикателството да намалите тези 7 или 9 часа на ден използване на социални медии до 30 минути. Много висока цел, като се има предвид проучване на Pew Research Center от 2022 г. сред повече от 1300 тийнейджъри, което установява, че 35% са почти постоянно в поне една от петте водещи социални медийни платформи: YouTube, TikTok, Instagram, Snapchat и Facebook. Изследователи от Държавния университет на Айова наскоро поеха това плашещо предизвикателство, ограничавайки група студенти до само 30 минути социални медии на ден, за да видят какво ще се случи. Две седмици след началото на проучването, студентите съобщават за подобрение в психологическото благополучие и други важни ползи, включително качеството на съня, в сравнение с контролна група, която е продължила да използва социалните медии както обикновено. Накрая учениците са преосмислили използването на социалните медии и са се почувствали положително.

Въпреки че експертите признават, че са необходими много повече изследвания, за да се разбере как да се балансират рисковете и ползите от социалните медии, за да се запази психичното здраве на младежите и да се предотвратят подобни бедствия, новото проучване на щата Айова, както и други скорошни изследвания, предполагат, че младежите са наясно с опасностите от социалните медии и, като получат някои насоки и информация, могат да се наблюдават и да ограничат времето си пред екрана, за да запазят психичното си здраве. В проучването на щата Айова 230 студенти са разпределени в една от двете групи, като 99 са в групата за използване на социални медии 30 минути на ден и 131 в „обичайната“ или контролна група, която не прави промени. За тези в интервенционната група изпратихме ежедневен напомнящ имейл, разказва Ела Фаулхабер, докторант в щата Айова и водещ автор на изследването. Този мейл им напомня да ограничат използването на социални медии до максимум 30 минути. В началото и в края на проучването всички участници са предоставили екранна снимка на седмичното си време за използване на социални медии. Изследователите са дали и на двете групи набор от тестове за оценка на тревожността, депресията, самотата, страха от пропускане и отрицателните и положителните чувства. „Чрез ограничаването на времето им в социалните медии това доведе до по-малко безпокойство, по-малко депресия, по-малко страх от пропускане, по-малко негативни и повече положителни емоции“, казва Дъглас Джентиле, изтъкнат професор по психология в щата Айова и съавтор на изследването.

Самонаблюдението работи, съгласна е и Джейн Харнес, асистент по психиатрия в Университета на Мичиган, според която „да имаш това прозрение често е първата стъпка“. В свое проучване Харнес е имала за цел да събере прозрения на младежите за това как използването на социални медии им се отразява. Заедно с колегите си тя е попитала повече от 1100 младежи на възраст от 14 до 24 години какви съвети биха дали на тези, които са нови в социалните медии, дали някога са чувствали, че трябва да променят навиците си в социалните медии и дали са изтрили или обмислят да изтрият профилите си в социални медии. От 871 отговора Харнес установява, че младежите са особено загрижени за безопасността онлайн, че повечето са мислили за изтриване на приложение за социални медии, а някои са го направили, и че е по-вероятно младежите да кажат, че искат да променят времето, прекарано в социалните медии.

Източник: WebMD