От няколко години се коментира лак за нокти, който, когато потопите пръста си в напитка, ще промени цвета си, ако е замърсена с т.нар. наркотик за изнасилване, като GHB, кетамин или рохипнол. Но какво всъщност представлява този лак? Четирима студенти от Университета на Северна Каролина попаднаха в заглавията още през 2014 г., когато събраха средства и множество награди, за да създадат своята компания Undercover Colours, която да пуска на пазара лакове за нокти, откриващи наркотици. Във Facebook акаунта на компанията можем да прочетем, че този лак ще има способността да променя цвета си при контакт с „Rohypnol, Xanax и GHB (гама-хидроксибутират), както и кетамин и екстази“. Проучване, проведено от Центъра за контрол на заболяванията (CDC), основната федерална агенция за защита на общественото здраве в Съединените щати, изчисли, че през 2016-2017 г. повече от 15 милиона американски жени са претърпели изнасилване, докато са били под въздействието на едно или повече от тези вещества и/или алкохол. Но още през 2014 г. специалистите повдигнаха вежди за многото обещания, дадени от този млад стартъп, по-специално в публикация в блог, публикувана на уебсайта на Agence Science-Presse. Девет години по-късно, къде е този известен лак, за който се говори толкова много?

Според сайта за проверка на фактите на Agence France-Presse през 2018 г. основателите на Undercover Colours са похарчили 8,2 милиона долара от получените инвестиции за проучване, преди да изоставят идеята за лак за нокти. Според търговския представител на компанията тестовете наистина биха се „провалили при потребителите“, а самият лак би имал „твърде много ограничения, за да бъде пуснат на пазара“. Затова компанията се отказва от този тест и през 2018 г. пуска на пазара SipChip. Това е малък диск с размер на монета, който работи по същия начин като тест за бременност: една обикновена капка от напитката би била достатъчна, за да определи дали съдържа наркотици или не чрез система от една или две цветни линии, които ще се появят след няколко минути. Според архивирана версия на сайта Undercover Colors, този тест би открил няколко вещества като Rohypnol или Xanax, но не и GHB или кетамин. Преглед на литературата от 2021 г. показва, че тези тестове биха били предоставени за продажба в Съединените щати в ограничени количества. Доколкото ни е известно обаче, не е провеждано проучване за тестване на ефективността на тези SipChips, които изглежда вече не се продават днес. Уеб сайтът Undercover Colours вече не е достъпен.

Има слухове и за сламки за еднократна употреба, ленти или други подложки, които могат да открият определени наркотици за изнасилване в напитка. Някои компании дори твърдят, че техните тестове биха били ефективни при откриването на широк спектър от вещества. Тези тестове обаче имат много недостатъци, особено по отношение на тяхната чувствителност и специфичност. В първия случай очевидно искаме да сме сигурни, че той открива веществото, когато е налице, дори и при ниски дози. Във втория случай става въпрос за проверка дали тестът дава малко „фалшиви положителни резултати“, тоест положителен резултат, когато в напитката няма лекарство. Две проучвания – от 2006 и 2004 г., са оценили тези два критерия за три различни теста. По-специално, те са показали, че резултатите могат да варират значително от едно лекарство до друго – по този начин тестът може да покаже висока чувствителност към кетамин (100%), но малко значима за GHB (17%). Ефективността на теста също може да варира в зависимост от напитката: така, за един от тестовете вещество, разтворено в Coca-Cola, ще бъде открито за по-ниски прагове, отколкото в портокалов сок. За някои наркотици са били необходими повече от 30 минути, за да се появи положителен резултат; или промяната на цвета може да е много слаба и трудно видима в тъмното на бар или нощен клуб.

Проучванията от 2004 г. и 2006 г. също ни напомнят, че тези тестове могат да създадат фалшиво чувство за сигурност и че те обещават да открият само няколко наркотици сред много голяма извадка, достъпна за злоупотребяващите. Алкохолът също така, дори и днес, е основното вещество, използвано от последните за опияняване на техните жертви. В статия на BBC от 2014 г. също се съобщава за многобройни реакции в социалните медии, като се посочва, че този вид инициатива прехвърля вината върху жертвите, вместо да се бори с проблема при източника. Ето защо Ordre des chimistes du Québec призова през юни 2022 г. за най-голяма предпазливост по отношение на използването на тези тестове: ако „фалшиво положителният резултат води само до насърчаване на по-голяма бдителност, фалшиво отрицателният резултат е изключително опасен“, се казва в тяхно изявление.

Към момента на пазара не е пуснат анти-GHB лак, а другите тестове, които са били пуснати, все още страдат от множество ограничения днес. Като цяло, към днешна дата няма безпогрешен бърз тест, способен да открие всички вещества наведнъж в едно питие.

Източник: Agence Science-Presse