К2 е синтетичен канабиноид – създадена от човека версия на тетрахидроканабинола. Наркотиците К2 могат да бъдат опасни и да имат сериозни странични ефекти, включително повръщане и ускорен сърдечен ритъм. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ всяка година центровете за отравяния получават хиляди съобщения за неблагоприятни последици за здравето на хора, които използват синтетични канабиноиди. Подобно на други наркотици за развлечение, повечето потребители на К2 са млади хора, като юношите представляват 40% от потребителите. Мъжете са по-склонни от жените да употребяват този наркотик. Хората, които употребяват К2, често вземат и други наркотици, като например канабис.

К2 е едно от имената на група синтетични канабиноиди. Тези наркотици са химикали, създадени от човека, които променят съзнанието. Синтетичните канабиноиди са подобни на химикалите в растенията канабис. В някои случаи хората продават тези наркотици като безопасна и законна алтернатива на канабиса. Тези наркотици обаче често не са безопасни и могат да въздействат на мозъка по-силно от канабиса. Ефектите на К2 могат да бъдат непредсказуеми и по-опасни от тези на канабиса. В някои случаи К2 може да изложи живота на човек на риск.

Когато човек приема К2, химикалите в наркотика действат върху канабиноидните рецептори в мозъка. Това са същите рецептори, върху които действа THC. Когато К2 действа върху канабиноидните рецептори, човек може да изпита следните ефекти:
– повишено настроение;
– усещане за релаксация;
– променено възприемане на заобикалящите обекти и условия;
– психоза, която включва заблуди или усещане за откъсване от реалността.
Ако употребата на К2 доведе до психотични ефекти, човек може да изпита:
– изключителна тревожност;
– объркване;
– параноя, която представлява крайно и необосновано недоверие към другите;
– халюцинации, които представляват усещания и образи, които изглеждат реални, въпреки че не са.
Проучвания показват, че синтетичните канабиноиди са свързани с по-високи нива на токсичност и хоспитализации, отколкото естествения канабис. Синтетичните канабиноиди имат по-силно и по-дълготрайно взаимодействие с канабиноидните рецептори от THC, което води до по-силни ефекти с по-голяма продължителност. Освен това К2 и другите синтетични канабиноиди често включват различни химични съединения, които могат да взаимодействат непредсказуемо с рецепторите, предизвиквайки опасни ефекти.

След употреба на К2 някои хора се нуждаят от спешна медицинска помощ. Те могат да имат тежки симптоми, като например:
– ускорен сърдечен ритъм;
– повръщане;
– агресивно поведение;
– мисли за самоубийство.
Други често срещани симптоми на токсичност на К2 включват:
– възбуда;
– раздразнителност;
– сънливост;
– високо кръвно налягане;
– объркване;
– замайване;
– световъртеж;
– болка в гърдите.
К2 може да доведе до формиране на навик. Ако човек развие зависимост към К2 и след това се опита да спре употребата на лекарството, може да изпита симптоми на абстиненция. Те могат да включват:
– главоболие;
– тревожност;
– депресия;
– раздразнителност.

Някои хора смесват канабис и К2, които имат сходни ефекти върху настроението, възприятията и физическото състояние. Тези наркотици действат по сходен начин, тъй като се свързват с едни и същи рецептори в мозъка. И двата вида наркотици крият риск от пристрастяване. Активната съставка в К2 обаче може да бъде много по-мощна и опасна от THC в канабиса. В резултат на това К2 може да предизвика по-лоши ефекти и да носи по-висок риск от токсичност и предозиране.

Източник: Medical News Today