Натискът за легализиране на марихуаната за развлечение в САЩ е свързан с обезпокоително нарастване на проблемите с психичното здраве, самоубийствата и повишен риск от психоза, но хора, жадни за инвестиции в канабис, водят до комерсиализиране на веществото в цялата страна, предупреди д-р Кевин Сабет. Сабет, който е бивш съветник по политиката за наркотиците в Белия дом на президентите Обама, Буш и Клинтън, подчерта непредвидените последици от легализирането на веществото в предаването „Неделя вечер в Америка“, критикувайки индустрията за „пристрастяване с цел печалба“. „Резултатът изобщо не е добър. Марихуаната е най-неразбраният наркотик в нашата страна днес, тя е много по-силна, отколкото беше. Това е съвсем различно вещество“, казва Сабет пред водещия на Fox News Трей Гоуди. 23 американски щата вече са легализирали марихуаната за развлечение за възрастни, като се очаква още да последват примера им през следващите години. Вашингтон и Колорадо станаха първите щати, които одобриха законна употреба за развлечение през 2012 г. Ню Йорк легализира марихуаната за развлечение през 2021 г.

Виждаме много проблеми, отбелязва Сабет, който е настоящ президент и главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Smart Approaches to Marijuana. „Има огромен ръст на психичните заболявания в резултат на увеличаването на употребата на марихуана. Знаем, че днешната марихуана може да увеличи пет пъти риска от психоза и шизофрения, което е най-лошото нещо, което можете да си представите. Увеличава около шест пъти риска от самоубийство. А в нашата страна имаме епидемия от самоубийства“. Той твърди, че 99% от хората, които се пристрастяват към наркотици като кокаин, хероин и фентанил, първо започват да използват алкохол и марихуана.

Сабет твърди, че пътят, по който страната върви с марихуаната, е „огромна, огромна грешка“. „Не можете да се разхождате по улиците на толкова много от големите ни градове без да я помиришете навсякъде. Виждаме нарастване на проблемите с пасивното пушене. Шофирането е огромен проблем и за разлика от тютюна, който не ви вреди на пътя, марихуаната го прави“, дава като пример той.

Доклад на MJBizDaily показва, че американците са похарчили приблизително 30 милиарда долара за легална марихуана през 2022 г., засенчвайки продажбите на продукти, като бира, опиоидни лекарства и такива за локално облекчаване на болката. Кевин Сабет призовава за кампания за осведомяване, за да се образоват младите употребяващи марихуана за рисковете от трайно увреждане.

Източник: FOX News