Около 11% от младежите в Съединените щати активно използват електронни цигари, се казва в нов доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Като цяло, 1 на 20 възрастни е потребител на електронни цигари, като младите хора (на възраст от 18 до 24 години) употребяват най-често, според доклада. „Ако електронните цигари се използват, както се надяваме, единствените хора, които трябва да ги използват, са тези, които го правят, за да се откажат от пушенето“, казва д-р Джоана Коен, директор на Института за глобален контрол на тютюна към Университета Джонс Хопкинс в Балтимор.

По-скоро младите хора, които никога не са пушили цигари, са по-голямата част от потребителите. Докладът, който акцентира върху употребата на електронни цигари през 2021 г., също така установява, че употребата на електронни цигари намалява с увеличаването на семейния доход. „Тютюневите компании са майстори на целевия маркетинг, както и на манипулацията“, отбелязва Коен. „Те искат да правят продукти, които са атрактивни и привлекателни за различни демографски групи и възрасти. Те също така силно популяризират продуктите си особено сред тези, които можем да наречем уязвими групи от населението“.

Продажбите на електронни цигари процъфтяват в Съединените щати. По-рано CDC съобщи, че 22,7 милиона продукта са били продадени всеки месец до 2022 г. Американците на средна възраст и по-възрастните са по-малко склонни да използват електронни цигари, отбелязва новият доклад. Около 11% от хората над 45 години пушат цигари, а не електронни цигари. Тези под 44 години са по-склонни да използват и двете. Американската кардиологична асоциация (AHA) тази седмица излезе с изявление, предупреждаващо за вредите за здравето, причинени от използването на електронни цигари, отбелязвайки, че опасните съставки включват пристрастяващ никотин и ароматизатори. Тези вещества имат потенциал за риск от сърдечни и белодробни заболявания, според AHA. Някои проучвания са открили връзки с астма, емфизем и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

„Има изследвания, които показват, че съдържащите никотин електронни цигари са свързани с остри промени в няколко хемодинамични показателя, включително повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота“, казва д-р Джейсън Роуз, доцент в Медицинския факултет на Университета на Мериленд. Също така е възможно електронните цигари да съдържат вещества като THC (основното психоактивно съединение в марихуаната), метамфетамин, метадон и витамини. „Дългосрочните рискове от използването на електронни цигари са неизвестни, но ако рисковете от хроничната употреба са като при горими цигари, може да не ги наблюдаваме десетилетия. Необходимо е да разширим този тип изследвания, тъй като употребата на електронни цигари нарасна експоненциално“, обобщава специалистът.

Източник: Medical Xpress