Все по-голям става броят на смъртните случаи, свързани с употреба на алкохол, при жени, установява ново проучване, публикувано в JAMA Network на 28 юли. Докато в миналото смъртността при мъжете, вследствие употребата на алкохол, е била два пъти по-голяма от тази при жените, разликата изглежда намалява. Изследователи от университета Хофстра в Ню Йорк, Медицинското училище в Харвард и Университета на Южна Каролина са анализирали близо 606 000 смъртни случая, свързани с алкохола между 1999 г. и 2020 г., въз основа на данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Смъртността нараства и при двата пола, но скокът е по-рязък при жените. Смъртността при мъжете се е увеличила с 12,5% между 2018 г. и 2020 г., докато смъртността сред жените се е увеличила с 14,7%, установяват изследователите. Най-значимото увеличение се наблюдава през последните три години от проучването.

По-високото увеличение на смъртността сред жените остава дори след изключване на данните от първата година на пандемията, отбелязват изследователите. „Това откритие е обезпокоително, тъй като жените изпитват по-големи последици за здравето от пиенето на алкохол в сравнение с мъжете“, казва д-р Шана Джонсън пред Fox News Digital. Смъртните случаи са свързани с отравяне, свързано с алкохол, гастрит, кардиомиопатия, миопатия, чернодробно заболяване, полиневропатия и псевдо-синдром на Кушинг, наред с други. „Променящите се модели на консумация на алкохол сред жените са важен фактор за разбирането на тези тенденции“, пишат авторите на изследването в дискусия за констатациите. „Сега жените пият алкохол в по-високи количества и по-често, отколкото в миналото, вероятно поради нормализирането на употребата на алкохол от жените в обществото“.

Една потенциална причина за увеличаването на нивата на пиене сред жените е повишаването на нивата на стрес и свързаните със стреса разстройства през последните години. „Стресът играе основна роля в развитието и поддържането на редовно пиене“, казва д-р Джонсън. „Хроничният стрес взема своите жертви под формата на повишена употреба на алкохол, за да се справят хората с днешните трудности“. Физическите фактори, допринасящи за по-големия риск от смъртност сред жените, са, че те имат по-висок процент телесни мазнини и по-нисък процент телесна вода в сравнение с мъжете, което води до по-високи концентрации на алкохол в кръвта и потенциално повишаване уязвимостта към усложнения. Допълнителни фактори включват хормонални колебания, по-бавен алкохолен метаболизъм, по-висока чувствителност към физиологични и органни увреждания и по-голям риск от чернодробни заболявания, нарушения на кръвообращението и рак на гърдата.

„Алкохолът е токсично, психоактивно и създаващо зависимост вещество“, пише СЗО. „Алкохолът причинява най-малко седем вида рак, включително най-често срещаните видове, като рак на червата и рак на гърдата“. Алкохолът е четвъртата водеща предотвратима причина за смъртност в САЩ, причиняваща повече от 140 000 смъртни случая всяка година – приблизително 97 000 мъже и 43 000 жени – според Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм.

Източник: FOX News