Дори при възрастни без хипертония показанията на кръвното налягане може да се повишат с годините, тъй като броят на алкохолните напитки дневно нараства. Това показва анализ на седем международни изследователски проучвания, публикуван в Hypertension, списанието на Американската кардиологична асоциация. Той потвърждава за първи път, че има повишаване на кръвното налягане при участниците с нисък и висок прием на алкохол. Дори ниските нива на консумация на алкохол се свързват с повишаване на нивата на кръвното налягане, което може да доведе до по-висок риск от сърдечно-съдови инциденти.

„Не открихме благоприятни ефекти при възрастни, които пият малко алкохол, в сравнение с тези, които въобще не пият“, казва Марко Винчети, доктор по медицина, професор по епидемиология и обществено здраве в Медицинския факултет на Университета в Модена и Реджо Емилия в Италия „Бяхме донякъде изненадани да видим, че консумацията на малко алкохол също е свързана с по-високи промени в кръвното налягане с течение на времето в сравнение с липсата на консумация – макар и много по-малко от повишаването на кръвното налягане, наблюдавано при редовните пиячи“.

„Нашият анализ се основава на грамове консумиран алкохол, а не само на броя напитки, за да избегнем пристрастията, които могат да възникнат от различното количество алкохол, съдържащо се в „стандартните напитки“ в различните страни и/или видове напитки“, казва Томазо Филипини, доцент по епидемиология и обществено здраве в Медицинския факултет на Университета в Модена и Реджо Емилия в Италия и асоцииран изследовател в Училището по обществено здраве към Калифорнийския университет Бъркли.

„Алкохолът със сигурност не е единственият двигател на повишаването на кръвното налягане; нашите открития обаче потвърждават, че той допринася за това. Ограничаването на приема на алкохол е препоръчително, а избягването му е още по-добре“, отбелязва проф. Винчети. Въпреки че никой от участниците не е имал високо кръвно налягане, когато са се включили в проучванията, измерванията на кръвното им налягане в началото са оказали влияние върху констатациите.

Източник: Science Daily