Употребата на марихуана и халюциногени през изминалата година от хора на възраст от 35 до 50 години продължава дългосрочната си възходяща тенденция, за да достигне рекордни върхове през 2022 г., според проучването на панела Monitoring the Future (MTF), годишно проучване на поведението при употреба на вещества и нагласи на възрастни от 19 до 60 години. Сред по-младите на възраст от 19 до 30 години съобщенията за употреба на марихуана и халюциногени през изминалата година, както и за употреба на марихуана и никотин, значително са се увеличили през последните пет години, като употребата на марихуана и тази на цигари са достигнали най-високите си исторически нива за възрастовата група през 2022 г. Проучването на MTF е финансирано от Националния институт по злоупотребата с наркотици (NIDA), част от Националните институти по здравеопазване, и се провежда от учени от Института за социални изследвания на Университета на Мичиган, Ан Арбър.

Въпреки че прекомерното пиене като цяло е намаляло през последните 10 години сред по-младите, тези на възраст от 35 до 50 години през 2022 г. съобщават за най-високото разпространение на прекомерно пиене, регистрирано някога за тази възрастова група, което също представлява значителен показател за последните години.

„Употребата на вещества не е ограничена до тийнейджъри и младежи и тези данни ни помагат да разберем как хората употребяват наркотици през целия живот“, казва директорът на NIDA д-р Нора Волков. „Разбирането на тези тенденции е първа стъпка и е от решаващо значение за продължаване на изследванията за това как как употребата на вещества и свързаните с нея въздействия върху здравето могат да се променят с времето. Искаме да гарантираме, че хората от най-ранните до най-късните етапи на зряла възраст разполагат с актуални знания, за да помогнат при вземането на информирани решения, свързани с употребата на вещества“.

От 1975 г. проучването на MTF ежегодно изследва поведението и нагласите за употреба на вещества сред национално представителни извадки от ученици от осми, десети и дванадесети клас. Надлъжното панелно проучване на MTF провежда последващи проучвания на подгрупа от участници след 12-ти клас, за да проследи употребата им на наркотици през зрелостта. След гимназията участниците се проследяват през година до 30-годишна възраст, след това на всеки пет години след това, като най-възрастните участници вече са на 60 години.

Източник: NIDA