Желанието за алкохол може да възникне по различни причини, като например промени в мозъчната химия, отключващи фактори и формиране на навици. Консумацията на алкохол може да доведе до химически дисбаланс в определени невронни вериги в мозъка. Алкохолът повишава активността в мозъчните области, свързани с обработката на възнагражденията, което води до възнаграждаващи или приятни ефекти. Алкохолът може също така да изпрати допаминови сигнали към nucleus accumbens. Тази област на мозъка често се нарича център на удоволствието. Допаминът играе важна роля в това мозъкът да се научи да свързва наградите от алкохола с определени сигнали, като например хора, места или неща. Този процес може да доведе до появата на стимулираща чувствителност. За стимулираща чувствителност става дума, когато мотивацията за награда се определя от физиологичното състояние на човека, научените сигнали и асоциациите за награда.

Подобно на начина, по който мозъкът усвоява сигналите и асоциациите за възнаграждение, той може да усвои и „спусъците“, които предизвикват желанието за алкохол. Съществуват два вида задействащи фактори:
– Външните са местата, хората и нещата, които напомнят на човека за пиене или предлагат възможност да пие. Те са по-очевидни ситуации и обикновено са по-лесни за избягване от вътрешните тригери.
– Вътрешните отключващи фактори могат да се появят сякаш без очевидна причина. Въпреки това, човек може да открие, че мимолетна мисъл, положителна или отрицателна емоция или физическо усещане, като главоболие или безпокойство, са предизвикали желанието.

Когато се появи, алкохолният глад може да се почувства като непреодолим, дори ако продължава само няколко минути. Човек може да си помогне да се справи с тези пристрастявания по няколко начина, докато те отминат:

Отвличане на вниманието

Отвличането на вниманието може да бъде полезен инструмент, който да помогне на човека да се справи с алкохолния глад в момента. Намирането на алтернативни дейности, които да пренасочат вниманието на мозъка, може да позволи на желанието да премине. Човек може да си направи списък с дейности, които да го ангажират в краткосрочен и дългосрочен план. Някои идеи могат да включват гледане на видеоклипове онлайн, упражнения, като например вдигане на тежести, ходене пеша или каране на колело, слушане на музика, вземане на душ, медитация, занимание с любимо хоби.

Потърсете подкрепа от близки хора

Обаждането или изпращането на текстово съобщение на приятел, член на семейството или друг доверен човек може да бъде форма на разсейване и подкрепа. Говоренето за желанието може да помогне на човека да го преодолее. Подкрепата на другите може да помогне на лицето да се справи и с желанието си.

Останете в настоящето

Стресът и напрежението могат да предизвикат глад и да влошат усещането за глад. Практикуването на техники за осъзнатост и релаксация може да помогне на човек да остане в настоящето и да се отпусне, което може да намали желанието. Човек може да опита някоя от следните техники: упражнения за дълбоко дишане, упражнения за релаксация, йога или разтягане, отстраняване от ситуацията, която предизвиква желанието.

Стратегии за дългосрочно управление на алкохолния глад

Наличието на дългосрочен план за справяне с алкохолния глад може да помогне за предотвратяването и преодоляването му, когато се появи. С течение на времето много хора откриват, че жаждата им е по-лесна за контролиране и намалява по сила. Един от основните начини, по които човек може да помогне за контролирането и предотвратяването на алкохолния глад, е като разбере какво предизвиква този глад. Сигналите или отключващите фактори могат да се различават при отделните хора. Разбирането на тези сигнали може да помогне на човек да ги предвиди, да се подготви за тях и да действа срещу много от тях. Изготвянето на списък с отключващите фактори може да помогне за визуализирането им. Човек може да иска да раздели списъка на три категории: задействащи фактори, които му се случват, като например реклами или стресови ситуации; дейности, в които участва, като спортни събития или вечери с приятели; стратегии за успокояване, като например физическа активност или медитация. След като определи дейностите и ситуациите, които могат да предизвикат жажда за алкохол, човек може да работи, за да избегне някои от тях. За дейностите и ситуациите, които човек не може или не иска да избягва, той може да използва стратегии за преодоляване на появилия се глад.

Източник: Medical News Today