Младите хора, които употребяват електронни цигари, са над два пъти по-склонни да съобщават, че изпитват хроничен стрес, според изследване, представено на Международния конгрес на Европейското респираторно общество в Милано, Италия. Проучването е представено от д-р Тереза То от Торонто, Канада. „Изследванията започват да показват как вейпингът влияе върху физическото и психическото здраве на младите хора. Например, нашите предишни изследвания показаха, че тези, които употребяват електронни цигари, е по-вероятно да получат астматичен пристъп. В това проучване бяхме особено заинтересовани от връзката между вейпинга, психичното здраве и качеството на живот сред младите хора“, коментира ученият

Изследователите са използвали данни от Canadian Health Measures Surveys, национално проучване, предназначено да представи канадското население. В него са включени 905 души на възраст между 15 и 30 години, от които 115 (12,7%) заявяват, че са използвали електронни цигари. Данните показват, че въпреки че младите хора, които използват устройства за вейпинг, са физически активни, те също са по-склонни да съобщават, че изпитват екстремен хроничен стрес в живота си. „Хроничният стрес може да доведе до състояния като тревожност и депресия. Важно е младите хора, изпитващи хроничен стрес, да получат подкрепа на ранен етап, за да им помогне да избегнат прибягването до нездравословни механизми за справяне като вейпинг или пушене. Това не е ефективен начин за справяне със стреса, но стресът и безпокойството могат да предизвикат желание за пушене и да направят по-трудно за потребителя да се откаже“, казва д-р То.

Изследователите посочват, че въпреки че тяхното проучване показва връзка между цигарите и стреса при младите хора, няма данни дали стресът е причинил увеличаване на пушенето или дали то е увеличило преживяванията на стрес, или дали друг фактор е довел до увеличаване и на двете. Въпреки това, тяхното изследване е взело предвид други фактори, за които е известно, че влияят на стреса, като доходи, консумация на алкохол и здравословни състояния като астма и диабет. „Не знаем защо младите хора, които използват електронни цигари, са склонни да бъдат по-активни физически, но може да се окаже, че те се опитват да контролират теглото си с упражнения и вярват, че цигарите могат да помогнат“, смята д-р Тереза То.

Резултатите също така показват, че младите хора, които използват електронни цигари, имат по-лошо качество на живот, но по-малък риск от някои признаци на лошо здраве, като високо кръвно налягане, въпреки че тези констатации не са достигнали статистическа значимост. „По време на проучването тази група млади хора имаха добро физическо здраве като цяло; обаче трябва да проучим ефектите от електронните цигари в по-дългосрочен план, за да разберем тяхното въздействие върху здравето на младите хора. Знаем, че стресът играе важна роля в риска от развитие на хронични състояния като астма, диабет и сърдечно-съдови заболявания“, добавя д-р То.

Източник: Medical Xpress