Родители, които пият твърде много и твърде често, може да влияят на своите деца да правят същото, установява ново проучване. „Подрастващите, чийто родители пият, са имали четири пъти по-голям шанс сами да посегнат към алкохола в сравнение с юношите, чийто родители не употребяват алкохол, така че това проучване предоставя повече доказателства, че алкохолът е вреден не само за човека, който пие алкохол, но и за другите около него“, казва авторът на изследването Мариса Есер, ръководител на програмата за алкохол в Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Пиенето от непълнолетни е опасен проблем. „Това е свързано със социални проблеми в училище, проблеми с паметта и тези тийнейджъри са по-склонни да използват други вещества“, добавя Есер. Прекомерната употреба на алкохол се свързва със 140 000 смъртни случая годишно в Съединените щати и това включва около 4000 смъртни случая сред хора под 21-годишна възраст, отбелязва тя. Част от проблема е, че алкохолът е лесно достъпен и не е скъп, допълва Есер. Пандемията промени законите в много американски щати, правейки го по-лесен за закупуване. Много от същите стратегии, използвани за борба с пристрастяването към тютюна, могат и трябва да се използват за борба с пристрастяването към алкохола. Те включват повишаване на цените и данъците и ограничаване на наличността на алкохол, коментира изследователят.

За проучването Есер и нейните колеги от CDC са анализирали отговорите на 740 американски родители и техните деца, които са участвали в проучванията SummerStyles и YouthStyles за 2020 г. и са отговорили на въпроси относно употребата на алкохол през последните 30 дни. Установено е, че общо 6,6% от тийнейджърите пият алкохол, без значителни разлики в доходите или социалния статус. Също така, изследователите откриват, че повече от половината родители съобщават за употреба на алкохол, повече от една четвърт съобщават за често пиене, повече от една трета съобщават за препиване и 1 на 5 има одобрително отношение към препиването.

„Това проучване е още едно доказателство за критичната роля, която родителите играят при употребата на вещества от младите хора“, казва Робин Остър, старши научен сътрудник в Partnership to End Addiction. „Това добавя допълнителна подкрепа към голям брой изследвания, показващи, че употребата на вещества от родителите е силно свързана с употребата на вещества от децата. Тези констатации също подчертават факта, че твърде много юноши растат в домове, където честата употреба на алкохол е норма“, добавя Остър.

Източник: HealthDay