Високите температури водят до увеличение на хоспитализациите, свързани с употреба на алкохол и наркотици – проблем, който може да се задълбочи с изменението на климата, показва ново проучване. „Видяхме, че по време на периоди с по-високи температури е имало съответно увеличение на посещенията в болница, свързани с употребата на алкохол и наркотични вещества, което също привлича вниманието към някои по-малко очевидни потенциални последици от изменението на климата“, казва авторът на проучването Роби Паркс от Колумбийския университет в Ню Йорк. Проучването отбелязва нарастваща тенденция на тежки епизодични случаи на пиене и свързани с алкохола смъртни случаи и заболявания в Съединените щати, особено при хора на средна възраст и възрастни, през последните десетилетия. Междувременно, смъртните случаи от свръхдоза наркотици са нараснали повече от пет пъти през последните две десетилетия.

За това проучване изследователите разглеждат връзката между температурата и посещенията в болница, свързани с алкохол и наркотици, включително канабис, кокаин, опиоиди и успокоителни. Те са използвали данни от повече от 670 000 посещения в болница с алкохол и над 720 000 болнични разстройства, свързани с наркотици, в продължение на 20 години в Ню Йорк. Те също така са включили изчерпателен запис на дневните температури и относителната влажност и са използвали статистически модел, който сравнява дни с високи температури с близки дни с по-ниски температури. Колкото по-високи са температурите, толкова повече са посещенията в болница за проблеми, свързани с алкохол и наркотици. Това може потенциално да се дължи на повече време на открито при извършване на по-рискови дейности, по-голямо изпотяване, причиняващо дехидратация, или шофиране под влияние на алкохол или наркотични вещества.

Бъдещите изследвания биха могли да включват изследване на ролята на съществуващите здравословни състояния, влошени от употребата на алкохол и/или вещества, съчетани с повишаване на температурата. Интервенциите могат да включват кампании за повишаване на осведомеността относно рисковете от употреба на вещества при повишаване на температурите. Обществената политика може да включва предоставяне на повече помощ на общности, уязвими към употребата на вещества по време на периоди на топло време. „Интервенциите в общественото здравеопазване, които са насочени широко към разстройствата, свързани с употребата на алкохол и наркотици при по-топло време – например целенасочени съобщения за рисковете от тяхната консумация по време на по-топло време – трябва да бъдат приоритет на общественото здраве“, коментира Марианти-Анна Киумуртзоглу, доцент от Колумбийския университет.

Източник: US News