Бременните жени с анамнеза за злоупотреба с вещества са изправени пред драстично повишен риск от смърт от инфаркт и инсулт по време на раждане в сравнение с жени без анамнеза за злоупотреба с вещества. Тези открития са публикувани в Journal of the American College of Cardiology: Advances. „Това изследване показва, че употребата на вещества по време на бременност удвоява сърдечно-съдовите проблеми и майчината смъртност по време на раждането“, казва д-р Марта Гулати. По думите й, злоупотребата с вещества също удвоява риска от остра сърдечна недостатъчност.

Веществата, проучени в изследването, включват кокаин, опиоиди, алкохол, амфетамин/метамфетамин и канабис. Всяко вещество носи различен риск за бъдещите майки:
– Амфетаминът/метамфетаминът има най-голяма връзка с развитието на остра сърдечна недостатъчност (девет пъти по-голям риск), остър инфаркт (седем пъти и половина по-голям риск), сърдечен арест (седем пъти по-голям риск) и майчина смъртност (три пъти по-голям риск ). Известно е, че тези вещества повишават сърдечната честота и кръвното налягане и причиняват структурни и електрически промени в сърцето.
– Кокаинът има най-силна връзка с инсулта и също така е установено, че е свързан с аритмии, които са анормален сърдечен ритъм.
– Употребата на опиати има най-силна връзка с инфекцията на сърдечните клапи – заболяване, известно като ендокардит – което не е изненадващо, като се има предвид, че тези вещества често се инжектират в кръвния поток.
– Употребата на алкохол се свързва с най-голям риск от аритмии.
– Канабисът – най-често използваното вещество – не е свързан с майчината смъртност. Той обаче се свързва с по-висок риск (два пъти по-голям) от инфаркт.

„Въпреки широко разпространеното легализиране на канабиса, много хора не са запознати с рисковете, които той може да представлява по време на бременност“, казва Гулати. И допълва, че канабисът причинява смърт на сърдечни клетки и може да доведе до тежки сърдечно-съдови инциденти. За да дешифрират тези резултати, изследователите са прегледали данните за хоспитализациите при раждане между 2004 г. и 2018 г., използвайки базата данни Nationwide Inpatient Sample. Общо 60 014 368 хоспитализации при раждане са настъпили през времевата рамка, като употребата на вещества е усложнила 955 531 раждания, или 1,6%. В 1,6% от ражданията, свързани с употреба на вещества, жените са имали състояния, включително инфаркт, инсулт, аритмия, ендокардит, остра кардиомиопатия, сърдечна недостатъчност и сърдечен арест. Според изследователите, тези открития подчертават важен проблем за общественото здраве.

Източник: Newswise