Пиенето на алкохол в малки количества може да увеличи производството на тестостерон. По-големите количества или по-честото пиене, обаче, могат да имат обратен ефект. Консумацията на алкохол може също така да намали броя на сперматозоидите, въпреки че изследванията по тази тема не са еднозначни. Според преглед от 2023 г. консумацията на алкохол може да намали производството на тестостерон. Това може да се случи, когато човек пие по-големи количества алкохол, особено ако го прави хронично. Въпреки това, лекото до умерено пиене всъщност може да доведе до увеличаване на производството на тестостерон. Освен това доказателствата сочат, че генетиката може да играе голяма роля в този процес.

Според публикация от 2022 г. има доказателства, че пиенето на алкохол в умерени до високи количества може да намали концентрацията на сперматозоидите, подвижността им и нивата на фрагментация на ДНК. Подвижността на сперматозоидите се отнася до способността им да се движат ефективно. Авторите на публикацията, обаче, отбелязват големи различия в дизайна на съответните проучвания. Това силно затруднява извличането на заключения от тях, тъй като учените не могат лесно да сравнят и оценят резултатите от тези изследвания. Поради тази причина авторите посочват необходимостта от повече изследвания по тази тема.

Въпреки че по-ниските нива на тестостерон могат да не предизвикат никакви симптоми, при някои хора могат да се появят забележими признаци на нисък тестостерон. Някои учени определят като клинично ниски нивата на тестостерон, когато те са по-малко от 300 нанограма на децилитър кръв. Други обаче могат да определят това по различен начин.
Ниският тестостерон може да доведе до следните симптоми:
– намалено сексуално желание;
– еректилна дисфункция;
– по-малък брой спонтанни ерекции;
– по-малък размер на тестисите;
– загуба на окосмяване по тялото;
– по-малка плодовитост;
– намалена костна маса;
– понижена енергия и мотивация;
– депресия;
– проблеми с паметта, концентрацията и съня;
– намалена мускулна маса;
– увеличаване на телесните мазнини;
– намалена сила или издръжливост.
Тези симптоми могат да се проявяват по различно време.

Учените са провели много изследвания за това как да обърнем ниския тестостерон, свързан с алкохола. Въпреки това, общи лечения за нисък тестостерон биха могли да помогнат на тези, чиято консумация на алкохол е повлияла на производството на тестостерон. Според документ от 2020 г. тези лечения включват:
– управление на затлъстяването;
– лечение на диабет;
– спиране на употребата на опиати;
– физически упражнения.
Ако тези интервенции не помогнат, може да се наложи тестостеронова заместителна терапия. Тя се прилага, когато лекарите допълват или заместват тестостерона, който тялото обикновено произвежда. Те могат да го правят с инжекции, импланти или кремове за локално приложение, като се предлагат и орални варианти, пластири и гелове за нос. Тестостероновата заместителна терапия може да подобри симптомите на нисък тестостерон. Тя обаче е безопасна само когато лекарите следят как лечението влияе на организма на индивида. Освен това лекарите не препоръчват такава терапия на някои хора, като например лица с рак на простатата или нелекувана обструктивна сънна апнея.

Източник: Medical News Today