Децата, експлоатирани от наркогрупировки, са изправени пред същото положение като „децата войници“, принудени да убиват и осакатяват хора за престъпници и картели, заяви ЕС, докато стартира поредица от инициативи за справяне с контрабандата на кокаин. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон каза, че младите хора се оказват въвлечени във все по-процъфтяваща и брутална търговия, която е една от най-големите заплахи за сигурността на Европа. „Те биват радикализирани и подготвяни да станат убийци. Те са еквивалентът на наркобандите на децата войници“, допълва тя. „Търговията с наркотици, организирана от престъпните групировки, е една от най-сериозните заплахи за сигурността, пред които е изправена Европа днес и ситуацията ескалира“.

Йохансон, която е от Швеция, цитира ареста миналата седмица в предградие на Стокхолм на 16-годишен във връзка с убийството на две жени, една на 20 и една на 60 години, докато деца са били в къщата. Той е задържан с автоматично оръжие и е свързан с друго убийство. „Това е само последното от поредица убийства, извършени от деца“, каза тя, разкривайки план за борба с трафика на наркотици. ЕС иска да засили стратегиите за прекъсване на набирането на деца, включително идентифицирането на ранни признаци, като например деца, замесени в кражба от магазин или отпадане от училище. Брюксел също така иска да разработи европейска система за предупреждение за наркотици, която бързо да уведомява националните власти и употребяващите наркотици, когато на пазара навлизат нови опасни вещества. Нов съюз между пристанищата на Европа ще осигури по-ефективен обмен на разузнавателна информация, се казва в съобщението.

Цифрите показват, че 50% от всички убийства в ЕС вече са свързани с наркотици. Нарастват страховете относно синтетичните наркотици, произведени в лаборатории, както и кокаина. Рекордните 303 тона кокаин бяха конфискувани в ЕС през 2021 г., последната година, за която има пълни данни – пет пъти повече от преди десетилетие. Три четвърти от всички конфискации са извършени в три държави: Холандия, Белгия и Испания. Последствията са спираловидна корупция, тъй като картелите работят с пристанищни логистични фирми, местни синдикални служители и политици.

Но кокаинът не е единственият проблем. ЕС иска да покаже, че си е научил поуките от кризата с фентанила в САЩ, за която се смята, че е причинила 100 000 смъртни случая. По-рано тази година Йохансон изрази опасения относно потенциалната употреба на фентанил, след като полицията нахлу в лаборатория в Латвия и иззе 5 кг от болкоуспокояващото, което е 50 пъти по-силно от хероина по улиците. ЕС също така планира да работи със страните от Латинска и Централна Америка за споделяне на разузнавателна информация и стратегии за борба с мрежите на престъпниците. Европейската комисия съобщи, че преговаря за международни споразумения с Еквадор, Бразилия, Боливия, Перу и Мексико за обмен на лични данни с Европол. Освен това работи със САЩ по инициатива, стартирана от държавния секретар Антъни Блинкен, за справяне със заплахата от синтетичните наркотици.

Източник: The Guardian