Огромната популярност на електронните цигари сред младите хора накара много държави да ограничат продажбата на ароматизирани разновидности. Но според изследователи от Училището по обществено здраве в Йейл, вместо да накарат хората да се откажат от електронните цигари, подобни мерки могат да доведат до обратен ефект, като накарат потребителите да си купуват конвенционални цигари, които са много по-опасен продукт. В мащабен и дългосрочен анализ на политиките и данните за продажбите изследователите установяват, че за всеки 0,7 милилитра „електронна течност“ (консумираното съдържание в електронните цигари), която не се продава поради ограниченията на вкуса, се продават 15 допълнителни традиционни цигари. Замяната е особено очевидна сред марките цигари, които са популярни сред младите хора на възраст под 20 години, което предполага, че ограниченията на ароматите могат да увеличат тютюнопушенето както сред младите, така и сред възрастните. Резултатите сочат, че този вид политика, която има за цел да ограничи вредите, свързани с никотина, вместо това може да ги увеличи.

Макар че различни клинични проучвания показват, че електронните цигари могат да бъдат ефективно средство за отказване от тютюнопушенето, наличието им в широка гама от аромати, като например ягодов банан, зърнена закуска, лимонада, дъвка и чийзкейк, може да ги направи особено съблазнителни за младите хора. През 2019 г. избухна епидемия от белодробни увреждания, свързани с вейпинга, която доведе до хиляди хоспитализации и най-малко 68 смъртни случая. Макар че основната причина за епидемията в крайна сметка беше установена като добавка, най-често срещана в продуктите за вейпинг с канабис, първоначалното й причисляване към електронните цигари – както и опасенията, че никотиновите електронни цигари могат да бъдат подтик за употреба на тютюн от младите хора – накара стотици населени места в САЩ да ограничат продажбата на ароматизирани електронни цигари. Предишни проучвания на подобни политики са разглеждали предимно местни или временни държавни политики след 2019 г. Проучването на Йейл е първото, което оценява как ограниченията на ароматите в по-голямата част от Съединените щати влияят върху продажбите както на вейпове, така и на обикновени цигари.

Авторите са използвали строги статистически инструменти, за да оценят дългосрочните ефекти от ограниченията на ароматите на електронните цигари върху продажбите на електронни и конвенционални цигари в юрисдикциите на 16 щата. Те също така са проучили как тези ефекти варират между марките, които се използват непропорционално от непълнолетни младежи и възрастни. Авторите първо създават изчерпателна база данни за законите за забрана и ограничаване на ароматите на тютюневите изделия в Съединените щати, включваща както щатски, така и местни закони. Те са прегледали всяка политика, за да установят кои тютюневи изделия са обхванати – включително вейпове, пури и конвенционални цигари – кои аромати са ограничени, кога политиките влизат в сила и какви са изключенията за определени видове обекти, като например магазини за тютюневи изделия само за възрастни.

Те сравняват тази информация с данните за продажбите на вейп и цигари през четириседмични интервали от януари 2018 г. до март 2023 г. – период, през който ограниченията на ароматите са засегнали от 1,3% от населението на САЩ до 38%. Данните за продажбите идват от обикновени търговски обекти, като бензиностанции, магазини за хранителни стоки и денонощни магазини. При статистическите анализи са взети предвид множество други фактори, които могат да повлияят на продажбите на тютюневи изделия, като например едновременните ограничения върху продажбите на ароматизирани пури и ментолови цигари, данъчните ставки, наличието на канабис и равнището на безработица.

Основният резултат, който представлява интерес, е обемът на продажбите на конвенционални цигари и електронни цигари на глава от населението през всеки четириседмичен период, както общо, така и по видове аромати. Обемът на цигарите се измерва в кутии, докато електронните цигари се стандартизират в единици от 0,7 милилитра, като се имат предвид твърденията на индустрията от миналото, че една капсула от 0,7 милилитра е еквивалентна на 20 конвенционални цигари или една кутия. Тези методи имат ограничения. Данните за продажбите не включват продажби на електронни цигари, извършени онлайн, в магазини за вейпинг или чрез незаконни пазари. Данните обаче обхващат повечето продажби на конвенционални цигари. Въпреки че проучването не е рандомизиран експеримент, използваните аналитични методи са достатъчно надеждни, за да се установят причинно-следствени връзки.

През периода на проучването стотици населени места и седем щата са ограничили или забранили продажбата на ароматизирани електронни цигари. Въпреки че тези политики са намалили продажбите на вейп на глава от населението, те също така значително са увеличили продажбите на цигари. Авторите изчисляват, че за всеки 0,7 милилитра течност за електронни цигари, които не са били продадени поради тези политики, са били закупени 15 допълнителни цигари. Подобни резултати се появяват, когато те изключват от анализа отделни щати с политики на щатско ниво, което показва, че нито един щат не е бил двигател на този ефект. Забраните за всички видове вейпинг, включително ароматизирани и неароматизирани вейпове, също са довели до повече продажби на цигари. От увеличението на продажбите на цигари 71% са на цигари без ментол, което предполага, че ограниченията върху ментоловите цигари няма да противодействат на този ефект. Там, където ограниченията за ароматите на електронните цигари са били в сила поне от една година, продажбите на предпочитаните от възрастните марки цигари са се увеличили с 10%, докато продажбите на марките цигари, които непропорционално привличат непълнолетни пушачи, са се увеличили с 20%.

Източник: News-Medical.Net