Започването на лечение с бупренорфин за разстройство, свързано с употребата на опиоиди, чрез телемедицина е свързано с по-добри резултати в сравнение със стандартното лечение, според ново проучване, анализиращо данните на Medicaid от 2019-2020 г. в Кентъки и Охайо. Публикувани в JAMA Network Open, тези констатации допълват нарастващия набор от доказателства, демонстриращи положителни резултати, свързани с използването на телемедицина за лечение на разстройство, свързано с употребата на опиати. В Кентъки 48% от тези, които са започнали лечение с бупренорфин чрез телемедицина, са останали на лечение в продължение на 90 последователни дни, в сравнение с 44% от тези, които са започнали лечение в условия без такава. В Охайо 32% от тези, които са започнали лечение с бупренорфин чрез телемедицина, са останали на лечение в продължение на 90 последователни дни, в сравнение с 28% от тези, които са започнали лечение в условия извън нея.

Изследването е проведено като част от проучването HEALing Communities Study, най-голямото проучване за превенция на пристрастяване и прилагане на лечение, провеждано някога, което се подкрепя от Националния институт за злоупотреба с наркотици (NIDA) и се провежда в партньорство с Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) чрез дългосрочната инициатива за подпомагане на премахването на пристрастяването към Националния институт по здравеопазване или инициативата NIH HEAL.

Преди 2020 г. хората с разстройство, свързано с употребата на опиати, трябваше да се срещнат лично с доставчик на здравни услуги, за да започнат лечение с бупренорфин. След началото на пандемията от COVID-19 правителството на Съединените щати въведе гъвкави възможности за предписване, за да улесни достъпа до бупренорфин за пациенти с разстройство, свързано с употребата на опиати. Тези актуализирани политики позволиха на клиницистите да предписват дистанционно бупренорфин на нови пациенти чрез телемедицина, без да провеждат лични прегледи, разшириха плащането за подобни услуги и предоставиха гъвкавост на приетите комуникационни технологии за предоставяне на клинични грижи за хора с разстройства, свързани с употребата на вещества, чрез телемедицина.

За да проучат въздействието на тези промени в политиката върху резултатите на пациентите, изследователи, ръководени от екип от Университета на Кентъки, Лексингтън, анализираха искове за Medicaid и данни за записване от 1 ноември 2019 г. до 31 декември 2020 г. за лица на възраст от 18 до 64 години в Кентъки и Охайо. Те установиха, че близо 92 000 души в рамките на този набор от данни са получили рецепта за бупренорфин през поне едно тримесечие на 2020 г. и че близо 43 000 от тези хора са започнали лечение през 2020 г. Те също така откриха значителни увеличения в телемедицинското доставяне на бупренорфин след въведените по-разрешителни гъвкавости в телездравеопазването по време на пандемията от COVID-19.

Източник: News-Medical.Net