Пристрастени ли сте към вашия смартфон? Така е и в по-голямата част от света, според нови изследвания на учени от Университета в Торонто. Екипът от изследователи е събрал най-големия набор от данни в проучване относно проблемната употреба на смартфон. Проучването, публикувано в списание „International Journal of Mental Health and Addiction“, включва отговори на анкета от 50 423 участници на възраст от 18 до 90 години в 195 страни. Най-постоянните констатации показват, че сред 41 страни с най-малко 100 участници, жените са постигнали по-висок резултат от мъжете при проблемно използване на смартфони. Това е обратно пропорционално на възрастта. Тоест, колкото по-възрастен е потребителят, толкова по-малка е вероятността той да има проблем при използването на смартфон.

„Не очаквахме такъв вид стабилна последователност“, казва д-р Джей Олсън за данните. Тъй като проучването обхваща много страни на няколко континента, данните позволяват на изследователите да идентифицират географски модели. Най-високите резултати за проблемна употреба са открити в Югоизточна Азия, докато най-ниските са в Европа. Д-р Олсън посочва, че резултатите повдигат „фундаментални въпроси в тази област“. Защо жените имат по-висок процент на проблемна употреба на смартфон? Кой е факторът при младите хора, който увеличава вероятността от проблемна употреба? Какви са социалните и културни различия, които влияят върху тези резултати? Олсън смята, че по-проблемната употреба сред жените може да има нещо общо с начина, по който всеки пол използва своите смартфони. Според изследователите, жените са склонни да използват телефоните си повече по социални причини, комуникация с приятели и семейство чрез социални медии. Видът употреба, свързан със социалното валидиране е „видът употреба, който може да изгради навици много бързо“. Не че мъжете не използват телефоните си по социални причини. Но те са склонни да използват по-малко от социалните функции, като публикуване на селфита, поддържане на групови чатове, свързване със семейството или следване на инфлуенсъри. Изследователският екип има за цел да тества тази хипотеза, докато продължава да анализира данните.

Проблемната употреба може също да отразява дистрес или мъка, изпитани от хората. Хората се опитват да избегнат негативните емоции, като използват телефона си – нещо като залъгалка за възрастни. Изследването също така отчита културните различия между толкова много различни страни. Използвайки индекс на „културна ограниченост“ и „културна свобода“, учените разглеждат данните чрез тези различни социални норми по целия свят. Разграничението може да се направи и чрез изследване на колективистичните култури, които дават приоритет на груповите връзки, срещу индивидуалистичните култури. Тяхната хипотеза е, че строгостта на социалните норми играе роля при използването на смартфон. В една индивидуалистична култура „не се очаква да се обаждате на семейството си всеки ден“.

Източник: Medical Xpress