Ръководен от Университета в Йейл анализ на геномите на повече от 1 милион души хвърли светлина върху основната биология на разстройството при употреба на канабис и връзките му с психични разстройства, злоупотреба с други вещества като тютюн и вероятно дори повишен риск от развитие на рак на белия дроб. Изследователите са успели да идентифицират десетки генетични варианти, свързани с разстройство при употреба на канабис и различни поведенчески и здравословни проблеми, свързани с разстройство при употреба на канабис. „След като разберем биологията на разстройството, свързано с употребата на канабис, можем да разберем по-добре свързаните разстройства и да информираме обществеността за рисковете, свързани с употребата на марихуана“, казва д-р Даниел Леви, водещ автор на изследването.

Марихуаната е най-често използваният нелегален наркотик в Съединените щати, като повече от 48 милиона души (18% от американците) са я използвали поне веднъж, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Предишни изследвания показват, че приблизително една трета от хората, които употребяват марихуана, развиват разстройство, свързано с употребата на канабис, което се определя като проблемен модел на употреба на канабис, водещ до клинично значимо увреждане или дистрес. Новите открития предлагат представа за генетичните фактори, които са в основата на това явление, и други потенциално свързани рискове за здравето.

Например, те откриват, че варианти на гени, които кодират три различни типа рецептори на неврони, са свързани с повишен риск от развитие на разстройство, свързано с употребата на канабис. Тези варианти, свързани с разстройството при употреба на канабис, също са свързани с развитието на рак на белия дроб. Авторите добавят, обаче, че трябва да се направят повече проучвания, за да се отделят ефектите от употребата на тютюн и други фактори на околната среда върху диагнозите рак от тези на употребата на марихуана.

„Това е най-голямото проучване за целия геном на разстройството, свързано с употребата на канабис, провеждано някога и тъй като все повече щати легализират или декриминализират употребата на марихуана, такива проучвания могат да ни помогнат да разберем рисковете за общественото здраве, които съпътстват увеличената й употреба“, казва проф. Джоел Гелернтер.

Източник: Medical Xpress