Приложенията за психично здраве се фокусират върху поддържането или подобряването на психичното здраве с помощта на методи като медитация, хипноза и когнитивно-поведенческа терапия и чрез осигуряване на ценна мрежа за подкрепа. Много приложения са безплатни за изтегляне и те могат да дадат на хората достъп до ограничен брой функции. За да получи достъп до всички функции на дадено приложение, може да се наложи потребителят да плати абонамент. Приложенията не са заместител на професионалната психиатрична помощ. Освен това приложенията могат да продават данните на дадено лице.

Ето и Топ 8 на приложенията за психично здраве, според портала MedicalNewsToday:

Calm

През 2017 г. Apple награди Calm за „Приложение на годината“. Приложението има за цел да намали тревожността, да подобри съня и да насърчи съзнанието. Хората имат достъп до Calm на устройства с iOS, Android и настолни компютри. Calm осигурява медитация, която се фокусира върху съня, релаксацията и съзнателните движения. Хората могат да избират и от няколко майсторски класа, в които експерти по осъзнатост записват аудиопрограми.
Приложението предоставя сесии за медитация, които могат да помогнат на хората да се разтоварят, както и програми за дишане, музика и звуци от природата, които подпомагат релаксацията и насърчават по-добрия сън. Calm е подходящо приложение както за начинаещи, така и за тези, които вече използват медитация. Сесиите за медитация в приложението са с продължителност от 3 минути до над един час.

Headspace

Headspace използва осъзнатост и медитация, за да помогне на хората да изградят взаимоотношения, да намалят стреса и да насърчат спокойния сън. Приложението е достъпно за устройства с iOS и Android. Headspace предлага медитация за работа, творчество, позитивно отношение към тялото и фокусиране, наред с други. Това приложение е подходящо за хора, които искат да намалят ежедневния си стрес, като използват техники за осъзнатост.

Moodnotes

Moodnotes е дневник на мислите и настроенията. Хората могат да проследяват чувствата си и да подобряват мисловните си навици чрез техники като позитивна психология. Това приложение е налично само за iPhone, iPod Touch и Apple Watch.
Безплатният достъп позволява:
– проследяване на настроението и установяване на причината
– автоматично сканиране на лица
– качване и запазване на снимки и видео спомени
– статии за самоосъзнаване.
Премиум членовете могат да:
– да въвеждат и анотират множество записи на ден
– да следят статистиката на настроението си
– да получат достъп до информация за настроенията си.

Sanvello

Sanvello е приложение, което предлага четири различни пътя, за да помогне на човека да намери необходимите му стратегии и ресурси. Тези пътища са:
Грижа за себе си: Този път позволява на хората да проследяват настроенията си и да имат достъп до инструменти за справяне и оценки на напредъка.
Подкрепа от съмишленици: Този път дава на хората достъп до форуми на общността на съмишлениците, в които се обсъждат техники и инструменти за справяне, които са проработили при други хора с подобни състояния.
Коучинг: С тази пътека хората могат да се свържат с коуч от Sanvello, обучен в техниките. Хората могат да се свържат със своя треньор чрез съобщения в приложението или анонимно да се присъединят към класове в реално време с други потребители.
Терапия: Този път свързва хората с лицензирани терапевти. Терапевтът работи с треньора на лицето от Sanvello, за да му окаже индивидуална подкрепа.
Това приложение е достъпно за iOS и Android.

SuperBetter

SuperBetter е игра, насочена към повишаване на устойчивостта и способността да останем силни, оптимистични и мотивирани, когато се сблъскаме с трудни препятствия в живота. Това приложение е достъпно за устройства с iOS и Android. Хората могат да избират измежду цели, специфични за дадено състояние, като например усвояване на инструменти за справяне с тревожност, депресия или хронична болка.
Компанията заявява, че това приложение е подходящо и за учители, които искат да насърчават устойчивостта, психичното здраве и социално-емоционалното обучение сред своите ученици. Приложението предоставя на хората списък със задачи, като например да пият вода, да се разхождат и да се прегръщат. След като човек изпълни дадена цел, той получава награди за активиране, които може да преглежда по всяко време.

7 Cups

7 Cups предоставя онлайн терапия и емоционална подкрепа при тревожност и депресия. Тя е достъпна за iOS, Android и настолни компютри. 7 Cups разполага с повече от 160 000 обучени слушатели и лицензирани терапевти, с които можете да разговаряте анонимно по всяко време. Хората могат да търсят слушатели и терапевти по специалности, като например тормоз, панически атаки, нарушено хранене, разпадане на връзки и др.

Happify

Happify използва игри и дейности, за да насърчава хората да развиват нови здравословни навици. Това приложение е достъпно за устройства с iOS и Android. Happify използва позитивна психология и осъзнатост, за да помогне на хората да прекъснат повече негативни модели и да формират нови навици и инструменти. Приложението изчислява оценка на щастието и предоставя показатели за щастие и психично здраве, които хората могат да подобряват всяка седмица, като участват в дейности и игри.

Talkspace

Talkspace е приложение за консултиране и терапия. То е достъпно за устройства с iOS и Android, както и за настолни компютри. Хората могат да избират измежду терапевти, които са специализирани в психиатрията или в индивидуалната терапия, терапията за двойки или тийнейджъри. След като се регистрира за ползване на Talkspace, човек попълва първоначална оценка. След това може да избере своя терапевт и да започне да посещава срещи. Освен това хората могат да сменят терапевта си по всяко време.

Източник: MedicalNewsToday