С началото на новата година пушачите може да са решили да спрат или да намалят вредния навик, за да подобрят здравето си. Те обаче трябва да бъдат внимателни, ако стратегията им включва преминаване от обикновени цигари към електронни такива, считани от някои за по-малко вредна алтернатива. Ново проучване на Университета на Луисвил показва, че никотинът в някои видове електронни цигари може да бъде по-вреден от други, увеличавайки риска от неправилен сърдечен ритъм или сърдечни аритмии.

Популярно твърдение е, че никотинът в електронните цигари е относително безвреден, докато добавките и продуктите от горенето до голяма степен са причина за вредите от традиционните цигари. Изследването, което тества ефектите на електронните цигари с различни видове и дози никотин върху животински модели, показва, че никотиновата форма, съдържаща се в електронните цигари на базата на капсули, води до сърдечни аритмии, особено при по-високи дози. В проучването, публикувано в списание Nicotine and Tobacco Research, изследователите сравняват променливостта на сърдечната честота при мишки, изложени на аерозоли, съдържащи различни видове никотин.

„Това предполага, че никотинът е вреден за сърцето и противопоставя популярните твърдения, че самият никотин е безвреден“, казва Алекс Карл, асистент в катедрата по физиология на Университета на Луисвил, който ръководи изследването. „Нашите открития предоставят нови доказателства, че видът и концентрацията на никотина променят неблагоприятните сърдечно-съдови ефекти на аерозолите за електронни цигари, което може да има важни регулаторни последици“. Проучването също така разкрива, че по-високите нива на никотинови соли повишават активността на симпатиковата нервна система чрез стимулиране на същия рецептор, който се инхибира от бета-блокери – лекарства, които се предписват за лечение на сърдечни аритмии.

„Никотинът в електронните цигари причинява неравномерен сърдечен ритъм (аритмии) по дозозависим начин, като стимулира самия рецептор, който много сърдечни лекарства са предназначени да инхибират“, казва Карл. Констатациите заключават, че вдишването на аерозоли за електронни цигари може да увеличи сърдечно-съдовите рискове чрез индуциране на симпатикова доминация и сърдечни аритмии.

Източник: Medical Xpress