Рекорден брой тийнейджъри в гимназията са починали от свръхдози наркотици през 2022 г., а тревожната тенденция е предизвикана основно от отравяния с фентанил, според ново проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine. Използвайки данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), изследователи от Бостън са установили, че средно 22 юноши на възраст от 14 до 18 години са умирали всяка седмица в САЩ от свръхдоза наркотици през 2022 г. Смъртността от предозиране с наркотици сред тийнейджърите е повече от два пъти по-висока от тази през 2018 г., според проучването, което е озаглавено „Кризата на свръхдозата сред юношите в САЩ“.

Общо 1125 тийнейджъри са починали от предозиране с наркотици през 2022 г., което го прави третата водеща причина за смърт за тийнейджъри в цялата страна – след нараняванията, свързани с огнестрелно оръжие и съответно катастрофите с моторни превозни средства, се казва в доклада. „По-малко тийнейджъри от всякога употребяват активно наркотици и въпреки това повече тийнейджъри от всякога умират“, казва пред Fox News д-р Скот Хадланд. „И това е така, защото употребата на наркотици не става все по-често срещана – става все по-опасна“, допълва той.

През 2002 г. 21% от абитуриентите казват, че са употребявали забранен наркотик освен канабис през предходната година. До 2022 г. този дял е спаднал до 8%. Междувременно най-малко 75% от смъртните случаи при свръхдоза наркотици в юношеска възраст са от отравяния с фентанил, установяват изследователите. Както установяват и други проучвания, тези отравяния възникват предимно, когато тийнейджъри по невнимание приемат фалшиви хапчета, приготвени със смъртоносна доза от синтетичния опиоид.

Въпреки че специалистът препоръчва на родителите да говорят със своите деца, че трябва да останат далеч от наркотиците, той също така насърчава родителите да водят откровени разговори относно стратегии за намаляване на риска за тези, които експериментират с наркотици. „Не можем да използваме тактики за плашене или всяване на страх, защото когато сме прекалено драматични, това отблъсква тийнейджърите“, отбелязва д-р Хадланд. „Проучванията показват, че когато сме прекалено драматични, тийнейджърите понякога правят обратното на това, което се надяваме да направят“, казва още той.

Източник: FOX News