Жените, употребяващи наркотици и алкохол, могат да се чувстват стигматизирани и засрамени, когато търсят подкрепа от професионални услуги, свързани с лечение на зависимост към наркотици и алкохол, установява ново проучване. Изследването , публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, се основава на опита на жени, използващи обществени услуги в Уест Мидландс, както и на професионалисти в тази област. Сара Пейдж, доцент в Стафордширския университет, казва, че „макар да съществуват страхотни практика, има и моменти, когато думите и действията на професионалистите от службите за наркотици и алкохол, здравеопазване и психично здраве, социални дейности и секторът на наказателното правосъдие може да накара жените да се чувстват провалени“. „Открихме, че жените в голяма степен изпитват стигма и в резултат на това постоянно трябва да се доказват. Това може да причини значителна социална и емоционална вреда на индивида“, коментира доц. Пейдж.

Интервюта и фокус групи с жени, използващи услуги, са проведени от Стафордширския университет в партньорство с Expert Citizens CIC и е организирано световно кафене с професионалисти. Изследователското сътрудничество включва Центъра за иновации в правосъдието, който ръководи събирането на данни чрез интервюта с професионалисти. Важна характеристика на изследването е, че жени с опит в употребата на услуги за лечение на зависимост към наркотици и алкохол също са помогнали за проектирането на проучването. Една жена в проучването споделя, че не са й повярвали, след като е съобщила, че лекар я е насилвал сексуално. Друга е обвинена в приемане на наркотици след предоставяне на проба от урина, което се оказва грешка, направена от професионалист и е можело да доведе до загуба на детето на жената. Намерени са също доказателства, че някои професионалисти представят погрешно събитията в бележките по делото, включително правни документи за съдебни заседания, което увеличава емоционалната травма, преживяна от жените.

Изследването е проведено в отговор на правителствената стратегия за наркотиците „От вреда към надежда“, която обещава финансиране за 54 500 нови места за лечение на злоупотреба с наркотици до 2025 г., а констатациите пораждат загриженост, че стратегията донякъде пренебрегва нуждите от лечение на жените. „Ние и други специалисти в областта сме загрижени, че стратегията „От вреда към надежда“ не признава напълно специфичните нужди на жените от лечение и не предлага нюансирани насоки за това как да се работи с жени“, коментира Фиона Маккормак от Университетския център за здраве и развитие. „Нашите констатации установяват, че стигмата оказва отрицателно въздействие върху идентифицирането на нуждите от лечение и достъпа до подходяща подкрепа. Социалните вреди за жени със зависимости могат да бъдат значително намалени с навременни, автентични и честни практики“, допълва тя.

Източник: Medical Xpress