Арт терапията е обичайна дейност за хора, получаващи лечение за разстройство, свързано с употребата на вещества, но терапевтичната стойност на създаването на изкуство като част от програмите за лечение не е достатъчно проучена. Сега проучване на Университета в Канзас на жени в центрове за лечение на разстройство, свързано с употребата на вещества, показва, че създаването на визуално изкуство наистина може да бъде ефективна стратегия. Констатациите се появяват в Journal of Substance Use and Addiction Treatment и са едни от първите, които измерват ефективността на арт терапията в домове за лечение.

Пилотният изследователски проект проследява 39 жени, живеещи в център за лечение на наркотично зависими, които са участвали в едночасова творческа арт сесия, за да създадат визуално представяне на техния амбициозен „бъдещ дом“. Идеята е правенето на изкуство да насърчи „епизодично мислене за бъдещето“ или да засили фокуса им върху положителните ситуации, които предстоят – в този случай, преместване в техните мечтани домове след няколко години. Участниците са били помолени да добавят детайли към своите визуални изображения и са напътствани от художника Джон Сибелиус. Целта на изследователите е да видят дали представянето на техните бъдещи домове чрез създаване на изкуство може да увеличи усещането на участниците, че „добрите неща идват при тези, които ги очакват“.

На участниците е даден избор между по-малка, незабавна награда или по-голяма награда, която да получат след известно време. Въз основа на избора изследователите са изчислили дисконтов процент, представляващ колко стойността на забавения резултат е намаляла за този индивид поради периода на изчакване. Това базово измерване е направено преди сесията. След сесията изследователите повтарят същата мярка, като обръщат специално внимание на промените в процента на отстъпка на забавянето след арт терапията. Анализът показва значителни промени в намалението на забавянето и предполага, че използването на изкуството като метод е обещаващо.

„Изкуството може да бъде ефективен начин, особено като се има предвид популярността му в програмите за лечение на наркотично зависими“, казва проф. Ричард Йи. „Въпреки това е изключително важно да се изясни, че този проект представя единствено констатации за непосредствените ефекти от арт сесията върху отстъпката за забавяне“, допълва той. Според него, бъдещи усилия, като по-големи рандомизирани контролни проучвания с напълно разработена интервенция, ще проучат по-широките последици и потенциала за по-добри резултати от лечението за продължителен период. „Целта е да се разработят по-добри, по-приемливи и ангажиращи методи за интервенция, като се мисли извън конвенционалните подходи. Вместо да разчитаме единствено на технологиите, ние проучваме възможностите за включване на визуални изкуства, музика и други. Фокусът тук е върху иновациите и застъпничеството за промяна“, обобщава специалистът.

Източник: Medical Xpress